In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
?php bloginfo('name'); ?>

Cullberg gör Göteborg till nytt Sydney

Arkitekten Håkan Cullberg tänker göra Göteborg till en stad att tala om. Idag presenterade han visionen Viking Green City- Det nya Göteborg, i biografpalatset Bergakungen som han själv ritat.

Viking Green City är en vision att göra Norra Älvstranden till en stadsdel med nya bostäder byggda med den senaste miljötekniken. Enligt visionen ska det bli Europas ledande plats för att uppleva och exponera miljöteknik, med ett ledande kluster för miljöteknikföretag och spjutspetsteknologi. Området skall skapa cirka 35 000 nya arbetsplatser samt nya bostäder för 15 000 personer.

- Göteborg står vid en historisk vändpunkt. Nu lämnar vi en gång för alla den gamla industristaden Göteborg bakom oss. Och jag är övertygad om att detta är den verklighet som kommer att bära oss in i framtiden. Detta är en stor vision, den är grön, och den sticker ut. Den har potential att vara just det som Göteborg behöver inför framtiden, säger arkitekt Håkan Cullberg.

Längst ut på Bananpiren skapas Viking Green Centre som ett landmärke för det nya Göteborg och den omgivande gröna stadsdelen. Centret blir en kraftfull symbol, sju våningar hög och ha måtten 33 x 33 x 33 meter.

- Viking Green Centre kommer att uppmärksammas över hela världen, på samma sätt som Jörn Utzons operahus en gång satte Sydney på världskartan, säger Håkan Cullberg.

Håkan Cullberg är van att göra landmärken i Göteborg. Förutom Bergakungen har han även ritat Piren Örnen, thinktanken som numer är döpt efter Sören Mannheimer. Piren fyller 15 år i år och du kan se mer av den och Håkan Cullberg på Betong Play.

Comments are closed.

Bläddra i Betong

Här kan du läsa och bläddra i gamla nummer.
Vi lägger upp flera tidningar allt eftersom!