In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
?php bloginfo('name'); ?>

Nominerad Årets betongarkitekt: Inga Varg

Inga Varg nominerad till Årets betongarkitektInga Varg, Rosenbergs arkitekter, är nominerad till Tidskriften Betongs pris Årets betongarkitekt som delas ut på Stora Berns. Här beskriver hon arbetet med Kvarteret Klassföreståndaren.

Kontorshuset på Torsgatan är uppdelat i två kvarter och uppfört i samband med en omfattande förnyelse kring Norra Bantorget. I samma kvarter ryms ett bostadshus som med hjälp av kontorshuset buller- och riskskyddas från bangården intill.

Flat IronBetongelement var en förutsättning; på grund av närheten till bangården krävdes snabbt uppförande och hög säkerhet efter färdigställandet. Betongelementen levererades helt färdiga från fabriken (SCF Betongelement AB, Strömsund), bland annat för att minimera platsmontage i det riskfyllda läget.

Fasadmaterialen är natursten i sockelvåningen, plåt i takvåningen och betong i våningarna däremellan. Källarvåningen är platsgjuten, takvåningen en stålkonstruktion och övriga våningar en sandwichelementkonstruktion. För att undvika ett staplat intryck av fasaden är betongelementen lagda i förband och fönstren saxade mellan våningsplanen. Elementen fungerar tillsammans som skivor och gör att genomgående vertikala betongpartier inte behövs. Tre grundtyper av betongelement har använts.

Betongelement till kvarterat KlassföreståndarenBetongelementet är indelat av blindfogar med stenfasaden som förebild, några av indelningarna är slumpvis syrabehandlade för att ytterligare variera fasaden. Huvudgreppet är dock betongelementets vertikalsnitt. I den inre bärande delen där en viss mängd betong krävs sitter ett tvåglasfönster, maximerat i storlek med avseende på bärning och inomhusklimat, men ändå förhållandevis litet. I fasadens ytterliv är tvåglasfönstret kompletterat med ett tredje, större glas. Det yttre glaset löser ett flertal problem, estetiska såväl som praktiska. Ljud-, ljus- och i viss mån riskproblem från bangården löstes med hjälp av det tredje glaset, utsikten blir också något vidare. Framför allt ger dock ett större glas i liv med betongen fasaden ett lättare intryck, det framhäver på samma gång som det nyanserar betongen.

No Responses to “Nominerad Årets betongarkitekt: Inga Varg”

Betonggalan 2010 – de nominerade är… » Betong.seseptember 2nd, 2010 at 11:03

[...] Inga Varg, Rosenbergs Flat Iron är ett föredömligt exempel på nära och respektfullt samarbete mellan arkitekt, stomkonstruktör och elementtillverkare. Trots sin tyngd gör fasaderna, som består av sandwichelement monterade förskjutna i förband, ett lätt intryck. Leken med fogar och blindfogar lyfter byggnaden. Tyngden skyddar mot buller och risker i bangårdens närhet. På grund av trafiken har byggnadsarbetet minimerats genom kranstyrd montering av byggnadsdelar. Läs mer [...]

Bläddra i Betong

Här kan du läsa och bläddra i gamla nummer.
Vi lägger upp flera tidningar allt eftersom!