In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
?php bloginfo('name'); ?>

Hur gjuter jag ett betongbord?

Jag undrar vad jag behöver för typ av betong när jag ska gjuta ett betongbord. Problemet är att betongbordet har inte några vanliga ben. Formen är som ett U som ligger ner, så den ena långsidan ligger mot golvet och den andra är själva bordsskivan. Det är alltså bara et ben och behöver därmed tåla mycket belastning men samtidigt vill jag inte att bordet ska väga 400 kg. Hade tänkt att ”U-et” som vi kan kalla ett skulle vara 540×600x1200 mm (HxBxL) och det ska vara 80 mm tjockt.
130 kg punktbelastning skulle definitivt räcka. Men vad skulle bordet väga med den här betongen? Hur många kg skulle det gå åt?
När jag kollat på andra beskrivningar av hur man gjuter betongmöbler använder de säg av fiberbetong men jag vet inte om det skulle räcka. Nu har jag köpt golvspackel fiberarmerad men där står det att det skulle gå åt 16,5 kg/m2 och mm och då skulle bordet ungefär väga 400 kg? Jag hade tänkt att bordet skulle väga max 200 kg. Jag bifogar en skiss på bordet.
/Johan

 

Jag missförstod din beskrivning tidigare och ser nu av skissen att det är den långa sidan (1,2 m) som är konsollängden. Då blir tyvärr bärförmågan mycket lägre; endast 40 kg punktlast längst ut på på kanten. Som jag skrev i mitt förra svar så väger bordet med dina mått (540×600x1200×80 mm) ca 400 kg. Genom att reducera tjockleken till 40 mm får du en vikt på 200 kg men bordet klarar då bara 10 kg med oarmerad betong innan det är risk för att det spricker. Jag har då räknat med en säkerhetsfaktor, sk sprickriskfaktor på 2. Om du använder dig av fiberarmerad betong kan man sätta sprickriskfaktorn till 1 och därmed höja bärförmågan till minst 20 kg. 

Du förstås också försöka få redan på den verkliga draghållfastheten för den betong du tänker använda. I ditt fall får du en bärförmåga på 13 kg per 1 MPa draghållfasthet. Observera dock att stålfibrer normalt inte höjer draghållfastheten utan gör betongen ”segare” och håller ihop sprickor, dvs bordet kommer inte kolapsa direkt när det spricker men du kommer att få en bestående deformation.

Du kanske kan fundera på att göra U:et lite kortare. Bärförmåga är omvänt proportionell mot konsollängden.
Med vänlig hälsning
Mikael Hallgren

One Response to “Hur gjuter jag ett betongbord?”

Johan Argusjuni 6th, 2012 at 09:34

Hej!
Ska gjuta en bänk som är 2700×400x?. Med ben som är ihop gjutna med sitsens ändar.
Vad behöver jag för tjocklek på den för att få en tillräcklig hållfasthet? Den ska hålla för 4-6 pers.
Jag kanske ska nöja med med ett stålunderrede? För jag misstänker att det blir väldigt tjockt.
Ska även gjuta ett tillhörande bord 2700×650-750x?
Skulle även vilja ha svar på ungefärlig vikt på dessa båda. Hade tänkt att använda mig av ”rep 920, Weber” om du inte har någon bättre att rekommendera.

MVH Johan Argus

Bläddra i Betong

Här kan du läsa och bläddra i gamla nummer.
Vi lägger upp flera tidningar allt eftersom!