In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
?php bloginfo('name'); ?>

Fråga Experten: Gjuta betongbord?

Jag tänkte gjuta ett utomhusbetongbord, cirkelformat 1200 mm i diameter samt ~30mm tjockt. Till det så behöver jag då en pelare/ben samt en bottenplatta.
Frågorna:
1. Är 30mm på bordskivan OK, eller behöver man gå tjockare/kan man ha tunnare?
2. Benet/pelaren, räcker det med 200mm? Eller rekommenderas ett tjockare?
3. Hur stor rekommenderar du att bottenplattan ska vara? Har funderat på ca 400×400 samt bulta fast den i markstenen den ska stå på.
/Rikard

 

Hej Rikard,

Det här går förstås att räkna på men ett grovt överslag ger mig att ditt bord kommer att kunna bära en last motsvarande ca 30 kg längst ute på kanten. Vid högre last spricker det och eftersom det inte finns någon armering så går det till brott. Vill du bära mer last måste skivan göras tjockare och helst armeras med polarsymetrisk armering, dvs ringarmering och rak armering i radiell riktning. Pelare på 200 mm kan vara ok men helst ska du tjock på lite i anslutningen till skivan så att du får lite kapitälverkan (så gjorde redan de gamla grekerna, du vet…). Om du bultar fast bottenplattan räcker det nog med 400×400. Armering i bottenplattan är bra för att inte den ska spricka och gå till brott om det blir större excentriska laster. 

Mvh
Mikael Hallgren

Comments are closed.

Bläddra i Betong

Här kan du läsa och bläddra i gamla nummer.
Vi lägger upp flera tidningar allt eftersom!