In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
?php bloginfo('name'); ?>

Månadens bloggare: Venedigbiennalen imponerande- men var är Sverige?

Toyo Ito fortsätter att imponera. Vid arkitekturbiennalen  i Venedig förra året, så kunde Tomas Lundberg, Jerker Olsson och jag med egna ögon se en mängd avancerade modeller på Toyo Itos senaste skapelse Operan i Taichung i Taiwan, som likt vattenbubblor formar en mängd spännande rum med en avancerad skalkonstruktion i sprutbetong.  

En presentation av projektet finns på Designboom

Toyo Itos projekt blev en av höjdpunkterna vid vårt besök i Venedig i mitten på november. Även Tadao Ando var engagerad med renovering av ett av de många palatsen.

Arkitekturbiennalen är i sig en fantastisk upplevelse. Det tar minst två hela dagar att komma igenom utställningens alla delar. All världens länder visade upp det bästa man har inom arkitektur och planering och det verkade som om även alla arkitekter var där in person.  Utställningsområdet formligen vimlade av intresserade besökare.

Flera av länderna har egna paviljonger. Arkitekten Sverre Fehn från Norge har tidigare ritat en särskild nordisk paviljong. Sverige, Norge och Finland samsas om denna paviljong. Byggnaden är en smäcker skapelse i betong. Till och med flera träd tillåts växa takt genom konstruktionen. Sveriges medverkan som curator i år var bara att den utställning man nu visade upp inte höll måttet om man jämför med allt annat på plats.

Från att ha varit en av de absolut främsta arkitektur nationerna i världen så lyste Sverige förra året mer eller mindre med sin frånvaro. Det har till och med gått så långt att Snöhettas Kjetil Thorsen lär ha sagt: ”aldrig mer samarbete med Sverige.”

Danmark har en egen paviljong. Man visade där upp stora stadsomvandlingsprojekt i Köpenhamnsområdet, Carlsberg, Norra hamnen och Örestad. Dessutom visade man i många modeller upp det senaste från den danska arkitekturscenen. Sverige hade inte med en enda modell.

Jantelagen och följa John mentaliteten i Sverige är ett naturligtvis ett stort problem. Vi behöver inte vara så ångestladdade.  Vi måste våga släppa fram kreativiteten, nytänkandet och de unga förmågorna. Alla andra länder visade upp en enorm rikedom av projekt stora som små, det ena mer spännande än det andra.

Den franska paviljongen som visade upp stadsplanering via ett antal spännande, suggestiva och parallella bildspel projicerade från golv till tak. Värdlandet själv visade i en omfattande utställning mängder av fina modeller och ritningar.

Allt paketerat i en stadsmiljö som ger avtryck i själen. Till Er som aldrig varit på Biennalen säger jag bara – åk dit! Dessutom är Venedig en alldeles otrolig stadsmiljö vid vattnet, som man aldrig slutar förvånas över att det fungerar, trots att vattnet steg upp ett par decimeter över frukostrumsgolvet på morgonen efter kvällens o nattens regn.

Comments are closed.

Bläddra i Betong

Här kan du läsa och bläddra i gamla nummer.
Vi lägger upp flera tidningar allt eftersom!