In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
?php bloginfo('name'); ?>

Fråga Experten: Renovera lättbetonghus?

Jag håller på att klä av ett siproexhus en plåtfasad som är satt med rejäla spikplugg. Dessa gör att jag har massor av hål och en del sprickor och bitar som lossnar när jag drar ut spik och plugg. Vad skall jag använda för att fixa dessa skador innan jag målar? Vilken typ av färg skall jag måla med?
/Magnus

 

Hej Magnus,
Jag antar att du menar Siporex, vilket är ett nu nerlagt företag i Dalby som tillverkade lättbetong. I Sverige finns företagen Ytong/Yxhult och H+H idag som tillverkar motsvarande lättbetongblock.

Lättbetong kan tillverkas med lätt ballast, eller genom att expandera betongen med aluminium, gas, protein, tensid, mm. Siporex är av den expanderade typen, och jag har för mig att den dessutom är autoklaverad (motsvarande mexitegel, fast utan expanderande aluminium). Dess låga densitet (ca 500 kg/m3) gör den också porös, och kan ta upp vatten motsvarande ca 40% av sin vikt. Dessutom är porsystemet ganska öppet och kapillärsugande.

I och med att en Siporexfasad kan dra åt sig stora mängder vatten finns det också risk för att man får frostsprängning (sprickor/spjälkning). För att täta till ytan och förhindra fukten att komma in kan man exempelvis impregnera eller måla. Men då riskerar man även att eventuell fukt som trängt in får svårare att torka ut. Dessutom tror jag det är svårt att impregnera en så pass porös struktur. Plåtfasaden som du tagit bort har troligen gett ett mycket bra fuktskydd, varför du utan denna kan få fuktproblem i ytterväggen. Fukt som tränger igenom och ger problem på insidan väggen.

Har du skador på väggen föreslår jag dig att laga med vanligt putsbruk, och sedan att du målar med en silikatfärg. Men det finns andra färger för betong/putsade fasader som du borde kunna använda.

Men jag skulle nog rekommendera at du ersätter plåten med ett annat beklädningsmaterial (med luftspalt mellan). Alternativt skulle man kanske kunna tänka sig en hydrofob puts på ytan, som målas eller impregneras.

Du kan kontakta Ytong eller H+H för mer information.

Lycka till
/Oskar Esping

Comments are closed.

Bläddra i Betong

Här kan du läsa och bläddra i gamla nummer.
Vi lägger upp flera tidningar allt eftersom!