In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
?php bloginfo('name'); ?>

100 år och full rulle!

Förra året fyllde Chevrolet 100 år. Mer exakt den 3 november. För det var då för hundra år sen  som grundaren, den schweizfödde racingföraren Louis Chevrolet, tog upp kampen med T-Forden och fick fram den första chevan. Redan året efter, 1912, kom den femsitsiga modellen Classic Six med fem cylindrar och en toppfart på 105 kilometer i timmen. När så modellen Blue Beauty gjorde entré 1915 kunde inte T-Forden längre konkurrera med vare sig pris eller skönhet och tillverkningen lades därför ner.

Några månader efter Chevrolets grundande, den 15 januari 1912, bildades Betongföreningen. Uppkallad efter dåtiden framtidsmaterial, betong, som på allvar tog upp kampen med stålet. Vid ett möte i Betongföreningen den 2 november 1920 beklagade sig järnförespråkande civilingenjör John Björk över att betongbroarna höll på att slå ut järnbroarna. Betong var ett modematerial, menade han, och byggherrarna tyckte att betongbroarna var mycket vackrare. Vilket de i och för sig var, erkände han…

Chevrolet firade sitt 100-årsjubileum med att ge ut en ny modell av den klassiska Camaron från 1967. Det är den femte generationen av modellen med en motor på 432 hästkrafter som gör noll till hundra på 5,2 sekunder. Det gör den till en av de vassaste bilarna i sin klass. Förstås.

Betongföreningen visar musklerna på ett annat sätt. Med 100 aktiviteter. Allt från en ny rapport till studieresor. Allt från aktiviteter på högskolor till studiebesök på de mest intressanta projekten. Med jubileumsmiddag på Grand Hotel i Stockholm som höjdpunkten.

Det låter som reklam, eller hur? Men jag är faktiskt lite imponerad över vad föreningen planerar att göra detta år. Beroende på var gränserna dras är det den femte generationen av Betongföreningen vi ser med en motor på över 600 medlemmars människokrafter. Och i år kommer den vara en av de vassaste i sin klass.

På en hemsida för födelsedagspresenter kan man få förslag för olika åldersgrupper. Tips för hundraåringar är idolbild signerad Arne Tammer, baka ett gott bröd eller värmetofflor. Hm. Vad ska vi ge Betongföreningen?

Jag tycker 1 000 medlemmar. Det är den väl värd? Anmäl dig på www.betongforeningen.se.

Comments are closed.

Bläddra i Betong

Här kan du läsa och bläddra i gamla nummer.
Vi lägger upp flera tidningar allt eftersom!