In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
?php bloginfo('name'); ?>

Ny forskning: Krossad betong ett vapen mot klodioxidutsläpp

Krossad betong kan bli ett vapen i kampen mot höga koldioxidhalter i luften. Det visar ett forskningsprojekt som presenteras vid den internationella WASCON-konferensen i Göteborg. Konferensen fokuserar på miljövänligt användande av restprodukter och samlar forskare från 22 länder.

Konferensen fokusrerar på att ett långsiktigt hållbart samhälle kräver användning av restprodukter och avfallsbaserade produkter istället för naturresurser, men också att det är viktigt att användningen är miljömässigt korrekt och att materialen håller tillräckligt hög teknisk standard. En av forskarna som föreläser på konferensen är den franske forskaren Mickael Thiéry vid Université Paris Est som har arbetat med ett forskningsprojekt om huruvida betong kan ta upp koldioxid kalk och nu presenterar han en helt ny modell för att räkna ut upptaget av koldioxid i krossad cementpasta.

I ett snabbexperiment med tio procent koldioxid blev ett tre centimeter tjockt skikt av krossad cementpasta omvandlat till kalk igen på tre dagar. Modellen visar dessutom att om cementpastan gjordes med mera vatten, dock högst 40 procent, gick processen snabbare. För att utveckla modellen blir nästa steg experiment med krossad betong.

WASCON-konferensen pågår 30 maj till 1 juni i Göteborg. Statens geotekniska institut är med och arrangerar konferensen.

Comments are closed.

Bläddra i Betong

Här kan du läsa och bläddra i gamla nummer.
Vi lägger upp flera tidningar allt eftersom!