In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
?php bloginfo('name'); ?>

Månadens bloggare: Parterna måste sluta slåss!

I mitt förra inlägg här skrev jag om svensk industri. Om hur svenska industriföretag tvingats att utvecklas för att klara konkurrensen.
Företagen har hela tiden höjt produktiviteten, genom en hög grad av automation.
Nu vill jag ta upp en annan faktor som varit livsviktig för svensk industri: samsynen mellan parterna.


Det började med industriavtalet och har sedan fortsatt med nya avtal och krisöverenskommelser.
Svensk industri har varit stenhårt pressad av internationell konkurrens sedan 70-talet. Men facket har varit med på noterna om att det krävs automation, att robotar tar över jobb i svenska företag för att företagen ska utvecklas, må bra och att några jobb alls ska finnas kvar i Sverige.
Insikten om att det krävs blomstrande företag för att det ska finnas jobb med bra villkor har präglat Metall med ledare som Göran Johnsson, som slöt industriavtalet 1997, och sedan nuvarande S-ledaren Stefan Löfven.

En annan fackföreningshöjdare med den här synen är Karl-Petter Thorwaldsson, med bakgrund i Metall och nu föreslagen som näste LO-ordförande. Han sitter faktiskt också med i en tankesmedja, Automathink, om hur svenska företag ska kunna automatisera mer.
Varför skriver jag då allt detta?

Jo, för att det här är så långt ifrån byggbranschens partsrelationer man kan komma.
I byggbranschen strejkar man.
I byggbranschen har konflikterna avlöst varandra de senaste åren. Eller de senaste hundra åren rättare sagt. Eller lite mer än 100 år om man ska vara mer noggrann.

Nu har man talat om en helt ny samsyn och ett superavtal. Men verklighetens folk ute på byggena har inte sett något superavtal. När samsynen saknades lokalt gjorde den snart det även centralt. Och så finns det ju fler avtal i byggbranschen. Som man inte kommer överens om. Nu är det kring VVS-avtalet parterna slåss och strejkar och attackerar varandra i media.

Jag tycker att facket gjort en resa för att ändra sin inställning och den måste fortsätta. Men att parterna saknar samsyn om grundläggande värden handlar förstås inte bara om en parts inställning. Insikten om att man är två om saken krävs men den synen, och därmed självkritiken, har ofta saknats på arbetsgivarhåll.

Ingen har råd med strider i fortsättningen. Landet behöver blomstrande företag som ger arbete med goda villkor åt många. Detta gäller inte bara inom den tillverkande industrin.

Comments are closed.

Bläddra i Betong

Här kan du läsa och bläddra i gamla nummer.
Vi lägger upp flera tidningar allt eftersom!