In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
?php bloginfo('name'); ?>

Månadens bloggare: Bostadsbrist är inte problemet!

Det är extrem bostadsbrist i Stockholm. Det är så det brukar sägas. Jag tänkte på det när Dagens Nyheters bostadsbilaga låg framför mig i helgen. Det var 88 sidor, mestadels annonser. Sen fick jag Svenska Dagbladets. 108 sidor! Så kom inte och säg att det saknas bostäder i Stockholm. Utbudet på andrahandsmarknaden är rekordstort.

Det är tydligt att problemen finns någon annanstans. Byggbolagen brukar få kritik för att de inte ökar takten på byggandet. Men deras plikter är gentemot aktieägarna, så ser aktiebolagslagen ut, och då är det inte rationellt att bygga snabbare. De vill ha maximalt betalt för sina bostäder, och vill de inte ha tusentals lägenheter i samma område samtidigt för då konkurrerar de med sig själva. Bättre är att bygga ett hus i taget. Likaså är andrahandsmarknaden en konkurrent till nyproduktion så det stora utbudet håller nere byggtakten.

Långt ifrån alla har råd med de ljusa, fräscha och stylade lägenheterna i bostadsbilagorna. Men vilket bolag vill bygga hyresrätter när det går att tjäna så fina pengar på bostadsrätter. Den frågan kastade jag ut och diskuterade på twitter i lördags kväll när resten av Europa kollade en musiktävling på tv. Och fick faktiskt reda på att en del bolag nu är på väg att bygga hyresrätter. Det lönar sig långsiktigt, hävdade en av mina twittervänner.

Intresset för att bygga hyresrätter svänger över tid, beroende på hur fördelaktigt politiken gör det att bygga och beroende på efterfrågan på bostadsrätter. Kanske beror hyresrättsintresset på att politikerna putsats spelreglerna. Men framförallt tror jag det beror på att bostadsrättsmarknaden sviktar.

Hursomhelst: byggbolag beter sig rationellt för att öka sin vinst och något annat ska vi inte kräva av dem. Men bostad är en social rättighet och det är det allmänna som måste lösa detta. Bostadsförsörjning är något annat än bostadsbilagornas takvåningar med sjöglimt.

Comments are closed.

Bläddra i Betong

Här kan du läsa och bläddra i gamla nummer.
Vi lägger upp flera tidningar allt eftersom!