In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
?php bloginfo('name'); ?>

Fråga Experten: Dimension på betongbord och betongbänk?

Ska gjuta en bänk som är 2700×400x? Med ben som är ihop gjutna med sitsens ändar. Vad behöver jag för tjocklek på den för att få en tillräcklig hållfasthet? Den ska hålla för 4-6 personer? Jag kanske ska nöja med med ett stålunderrede? För jag misstänker att det blir väldigt tjockt. Ska även gjuta ett tillhörande bord 2700×650-750x?
Skulle även vilja ha svar på ungefärlig vikt på dessa båda. Hade tänkt att använda mig av ”rep 920, Weber” om du inte har någon bättre att rekommendera.
/Johan

Hej Johan,

Bänkens sittskiva behöver vara 8o mm tjock. För att minska vikten kan du göra sittskivan 40 mm tunnare på mitten genom att spara ur på undersidan. D v s plattan får två längsgående balkar i ytterkanterna. Deras bredd bör också vara 80 mm. Det betyder att du sparar ur 240 mm med tjockleken 40 mm i mitten. Vid kortändarna anpassas till utformningen av bänkens ben. Om du använder dig av nämnda ursparing, välj fyra kamstål med 10 mm diameter i balkarna (2 i varje balk) utefter hela sittskivan. Armeringen ska ligga med ett täckskikt på 10 mm till underkant och 20 mm till balkens eller (vid homogen skiva) till ytterkantens längssidor. (Täckskikten är mindre än vad som normalt föreskrivs bärande konstruktioner. I detta fall kan det dock accepteras för att vikten inte ska bli för stor.) Om du gör sittskivan med homogen tjocklek så väljer du lika många stänger d v s 4 st. Du bör i båda fallen också ha ett armeringsnät med centrumavstånd 100 mm och med stångdiameter 5 mm i över hela ytan. Nätet placeras med ett täckskikt av 20 mm från ovanytan.

Vikten kan du räkna ut genom att ta fram volymen. Varje liter betong väger 2,4 kg. Det betyder att sittskivan med ursparingen skulle väga c:a 150 kg exklusive ben. Om balkbenen ges samma tvärsnitt som bänkskivan så blir hela bänkens vikt c:a 185 kg om bänkhöjden är 450 mm.

Betongen du föreslagit ska helst nog bytas ut mot EXM 702 från Weber enligt uppgift från Tomas Lagerbeck på Weber. Då får du en tätare betong med finare ytor som passar bättre till ditt behov.

Hälsningar
Arne Hellström

Comments are closed.

Bläddra i Betong

Här kan du läsa och bläddra i gamla nummer.
Vi lägger upp flera tidningar allt eftersom!