In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
?php bloginfo('name'); ?>

Friande domar för broraset vid Älandsbro

De fällande domar som tingsrätten kom fram till vid dödsolyckan vid brobygget vid Älandsfjärden utanför Härnösand upphävdes av hovrätten igår. Det var 2008 som två arbetare omkom när en träform för betonggjutning rasade vid ett av Skanskas byggen. Tingsrätten fällde alla tre inblandade företagen, där förutom Skanska även konstruktören Construction Software Center Europe och takstolstillverkaren Örnsköldsviks takstolstillverkning ingick. Den fällande domen avsåg även tre ansvariga personer, däribland konstruktören och Skanskas platschef. Skanska fick sex miljoner i skadestånd och de andra två företagen en miljon vardera.

Skanska accepterade Tingsrättens dom medan konstruktören och takstolstillverkaren överklagade. Eftersom takstolstillverkaren gick i konkurs innan hovrätten hann ta upp domen var det alltså bara konstrukstionsföretaget som stod kvar som överklagande part.

Hovrätten kom fram till att det inte klart går att utreda vem som bär ansvaret. Fakta kvartstår dock att träformen ansetts för svag innan gjutningen påbörjade och hade behövts förstärkas, något som fördes in på ritningen, men inte på samtliga ställen. Konstruktören var dock inte ansvarig för alla delar av formen, däribland den del som rasade.

Om Hovrättens dom innebär att de efterlevande blir utan skadestånd är inte utrett ännu.

Comments are closed.

Bläddra i Betong

Här kan du läsa och bläddra i gamla nummer.
Vi lägger upp flera tidningar allt eftersom!