In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
?php bloginfo('name'); ?>

Fråga Experten: Gjuta på hängande bjälklag?

Jag har ett köksgolv som är utfört med prefabricerade lättbetongbalkar över källarplan från 70-talet gissar jag. Betongbjälkarna är 3,5 meter långa och ca 0,6 breda och ligger upplagda på en källarmur. De hänger ca 20 mm på mitten och en del har sprickor och fogningen emellan har gett sig så man kan känna att några av dem sviktar lite när man går på dem.
Kan jag jämna av med betong och tvärgående armering (bygga upp 40mm på mitten) och lägga klinker på det, eller är det hopplöst? Borde jag riva allt och göra nytt?
/Björn

 Hej Björn,
det är fullt möjligt att gjuta på det befintliga golvet med en ny armerad platta. På så sätt fungerar det gamla golvet som en kvarsittande betongform. Du bör då stämpa upp golvet underifrån under gjutning och ca 1 vecka framåt. Rätt utfört får du ett plant och stabilt golv (med möjlighet till golvvärme), men nackdelen kan vara att det nya golvet bygger ca 8-10 cm (ev. problem med fönsterhöjd, dörrkarmar, mm). Skall du lägga klinker är det lämpligt att golvet inte sviktar och har sprickor som rör sig. Du bör kontakta konstruktör som kan hjälpa dig att dimensionera pågjutningen (tjocklek, armeringsmängd och betongkvalitet). Alternativ kan du permanent stödja golvet underifrån (balk, pelare, mm), och bara lägga på en tunn avjämningsmassa.

Lycka till!

/Oskar

Comments are closed.

Bläddra i Betong

Här kan du läsa och bläddra i gamla nummer.
Vi lägger upp flera tidningar allt eftersom!