In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
?php bloginfo('name'); ?>

Onsdagsbloggen: Betong och arbetslöshet…

Arbetslöshet är som betong. Ja, det är inte mina ord. Jag skulle aldrig nämna ordet betong tillsammans med något negativt. Som betongpolitiker. Ja, nu kanske det inte är något fel på politiker. De kan vara riktigt trevliga. Bara de betalar sin TV-licens och inte börjar välja byggmaterial åt folket.

Otrolig tanke i och för sig. Ja, inte det där med TV-licensen. Det har vi vant oss vid. Men tänk er om politikerna skulle få för sig att bestämma att ett visst hyreshus eller en viss skola skulle byggas i ett visst material. Kosta vad det kosta vill. Såna usla politiker skulle jag aldrig sammanknippa med betong. Nej, träpolitiker skulle jag kalla dem…

Åter till arbetslösheten. Just nu ligger den i Sverige på 8,8 procent. Det är högt om man jämför med vad vi hade 1990. Då var den på två procent. Och det är högt om man jämför med Norge. De har tre procent.

Men det är lågt om man jämför med Sverige 1997. Då var den på nästan tolv procent. Och det är lågt om man jämför med Spanien. 25 procent är inte så roligt.

Men den socialdemokratiska riksdagsledamoten Ylva Johansson tycker vi ska jämföra oss med de låga talen. Därför vill hon reformera Arbetsförmedlingen. Det skriver hon på Brännpunkt, SvD:s debattsida. Hon vill också reformera arbetsmarknadspolitiken. Jo, det är sant. Hon är inte bara missnöjd med arbetslösheten och Arbetsförmedlingen, utan hela regeringen.

Mitt i spalten blir hon lite poetisk. ”Arbetslöshet är som betong”, skriver hon. Hur då? ”Lös i början och allt fastare ju längre tiden går”, fortsätter hon.

Det gjorde mig förstås lite nyfiken. Vadan denna gedigna betongkunskap? Har även hon börjat sin politiska karriär på CBI Betonginstitutet? Precis som Malin Löfsjögård?

Men, nej. Ylva är lärare och har aldrig gjutit i betong, avslöjar hon i ett mejl när jag frågar.

Fast beskrivningen är bra, tycker jag. Ut med de arbetslösa i arbetslivet innan de styvnar och stelnar. Medan de är färska, lösa och självkompakterande.

Men till vad? Enligt Arbetsförmedlingen, som visserligen behöver reformeras och förbättras, enligt Ylva, åtminstone just nu. Hon kan nämligen ändra sig, fram till 1991 var hon riksdagsledamot för Vänsterpartiet, innan hon gled åt höger och blev socialdemokratisk skolminister 1994.

Hur som helst. Enligt Arbetsförmedlingen så är betongarbetare framtidsyrket. Just idag söks det 30 betongarbetare på Platsbanken vilket är en kraftig minskning jämfört med förra året. Arbetsförmdelingen berättar också att arbetslösheten bland betongarbetare är mycket lägre än den genomsnittliga arbetslösheten i Sverige. Och de närmsta tio åren kommer det vara mycket liten konkurrens om betongjobben. I hela landet, men speciellt på västkusten.

Så nu riktar jag mig till er, ni i åldern 15-24, ni som är bland de 28,3 procent i den åldersgruppen som är utan arbete, fler än i Spanien för övrigt: Låt inte arbetslösheten bli som betong, bli betongarbetare!

Mer information hittar du här.

Comments are closed.

Bläddra i Betong

Här kan du läsa och bläddra i gamla nummer.
Vi lägger upp flera tidningar allt eftersom!