Fråga Experten: Hur blandar jag bäst?

september 19, 2013

0

Jag skall bygga grindstolpar av Finjas ihåliga pelarelement. Innandömet ska armeras och fyllas med betong köpt i säck. Det föreskrives tre liter vatten per säck. Har tillgång till en blandare men min erfarenhet är att med lite vatten fastnar den mesta betongen på blandarens väggar och deltar inte i blandningsprocessen. Riskerar resultatet bli misslyckat om t.ex. fem liter vatten eller mer tillsätts? Betongen ska ju också rimligt lätt flyta ut I det ganska trånga utrymmet. Tackar på förhand för alla tips.
/Torbjörn

 

Hej Torbjörn, en 25 kg säck med torrbruk (typ Grov- eller Finbetong) har en rekommenderad vattenmängd, exempelvis för Finja är det ca 3,0 liter och för Weber 2,5 liter. Tillsätter man mer vatten än detta kommer kvoten mellan vatten och cement (vct-talet) att öka, vilket i sin tur gör att betongens hållfasthet och dess beständighet kommer att sjunka.

Som exempel ett torrbruk rekommenderas blandas med 3 liter vatten vilket skall ge 13 liter betong med vct 0,50 och hållfasthet C32/40 (40 MPa). Om man tillsätter 1 liter extra vatten till denna (totalt 4 liter) kommer vct-talet att öka till tillsätter 1 liter extra vatten kommer vct att öka till nästan 0,70 vilket skulle sänka hållfastheten till en C20/25 (25 MPa). Förutom att denna betong kommer få en betydligt sämre beständighet och skydd mot armeringskorrosion, finns stor risk att den tillsatta luften inte stannar kvar eller blir bra. Med låg eller bristfällig lufthalt, framför allt vid högre vct, kommer betongen i utomhusmiljö sannolikt att frostavskala.

Blandar man betongen i en tombola kan man genom blandningsförfarandet undvika att det torra sätter sig i blandaren. Jag brukar börja att hälla vattnet (allt eller det mesta av rekommenderad mängd) i blandaren, och sedan tillsätta torrbruket successivt under blandning. En viss justering av konsistensen med liten mängd vatten (1-2 dl per 25 kg säck) är inget större problem.

Vill man ha en lättflytande konsistens på torrbruket, bör man i stället dra ner på vattenmängden några dl och tillsätta en liten mängd flytmedel/vattenreduserare (ca 2 matskedar per 25 kg säck). Om du tar med en flaska/dunk (och ev. ett fikabröd) till din närliggande betongleverantör kan du få lite tillsatsmedel. Vill man ha en riktigt lös konsistens behöver man ungefär dubblera flytmedelsdosen, men då även kompensera med lite kalkfiller (ca 2 kg per 25 kg säck) för att inte få separation. Detta blir då en så kallad självkompakterande betong (SKB), vilket med fördel används vid svåra gjutningar, trånga utrymmen och tät armering. Av egenvikten fyller en SKB själv fyller ut formen och omsluter armeringen, och skall inte vibreras (riskerar stenseparation).

Lycka till.
/Oskar Esping