Måndagsbloggen: Typiskt, jag är svensk!

Jag är typiskt svensk. Tror jag. Eller är jag det? För vad är egentligen typiskt svenskt? Frågan har diskuterats åtskilligt på ledar- och debattsidor i svenska tidningar i sommar efter att Jimmy Åkesson, Ebba Bush-Thor och Anna Kinberg-Batra alla populariserat begreppet ”svenska värderingar” i sina tal i Almedalen.

Och med ”svenska värderingar” menar de inte att bryta mot hastighetsbegränsningarna vilket 90 procent av svenskarna gör då och då. Eller att vi är världsbäst på skilsmässor. Med 54 procents skilsmässor slår vi både Vitryssland och Finland. Tänk om det vore en OS-gren.

Till ”svenska värderingar” hör heller inte otrohet även om 25 procent av svenskarna är otrogna mot sina partners. Det är en thailändsk värdering där 54 procent är otrogna eller möjligen dansk eftersom 46 procent av danskarna hoppar över staketet då och då.

Nej, typiskt svenskt är att ”arbeta och göra rätt för sig”. Enligt Åkesson, Bush-Thor och Kinberg-Batra. Och det är väl bra. Då är jag gärna typiskt svensk.

Men det finns en fara i att kalla en värdering svensk. Det för automatiskt tanken till att andra nationaliteter har motsatt värdering. Värderingen att ”arbeta och göra rätt för sig” kan vi lyfta fram och uppmana alla att leva efter utan att placera den som något typiskt i ett visst land.

Inom byggbranschen talar vi gärna om mångfald. Mångkulturellt är lika med kreativitet. Vi är öppna och lär oss gärna. Jag minns när Bolle Tham och Martin Videgård tävlade med museet i Kalmar på World Architecture Festival och jurymedlemmen Peter Cook kritiserade byggnaden för att vara ”ängsligt svensk”. Bolle och Martin tyckte kritiken var rätt obefogad eftersom deras kontor bestod av arkitekter som utbildat sig på olika håll i världen. Är det något som arkitekter eftersträvar så är det internationella influenser. Så möjligen var museet ”ängsligt”, men inte ”ängsligt svenskt”.

Därför blir jag lite orolig när NCC startar en utbildning för nyanlända ingenjörer och talar om vikten av att lära dem ”kulturen på svenska arbetsplatser, oskrivna regler och vilka hierarkier vi har.” Jag undrar hur den ”svenska kulturen” ser ut? Luktar lite ”svenska värderingar”. Och är vi säkra på att vi absolut vill behålla den svenska byggkulturen?

Självklart måste alla följa svenska lagar. Men sen måste vi vara öppna för vad övriga världen har att erbjuda. Sverige har mycket att lära, inte minst inom samhällsbyggnadsbranschen. Arkitekter reser världen runt på studiebesök för att få influenser och ta med hem. Hur många studiebesök gör vi övriga i branschen? I betongbranschen?

En svensk värdering tycker jag ska vara att vi inte är världens bästa land. Men vi kan bli om öppnar upp och lär oss av andra kulturer.

23 Comments on "Måndagsbloggen: Typiskt, jag är svensk!"

 1. I just want to mention I am all new to blogs and honestly loved you’re page. Likely I’m likely to bookmark your blog post . You definitely come with beneficial articles. Many thanks for sharing with us your webpage.

 2. YPYb9x Ultimately, a problem that I am passionate about. I have looked for data of this caliber for the previous various hours. Your site is greatly appreciated.

 3. Nice writing style. I enjoy reading what you write.

 4. I wanted to thank you for this fantastic article, I definitely loved every small bit of it. I have bookmarked your internet site to look at the newest stuff you post.

 5. A computer starts somewhere. It starts with a bios and a CPU and a motherboard ect… When we code that computer to pump out a random number, what makes it pick the number it picks? Exactly the same computer sits beside it’s identical and they both pick different 1st random numbers. Is the Bios fed a seed during construction and every new bios gets a different seed? Those of us that have worked with random numbers know what a seed is. So why does my computer give a number between 100 and 1000 as 756, but yours gives, 537? Is that not a form of intelligence beyond that of artificial? We gave the computer the ability to give random numbers, but what makes it give or pick that random number when in reality it has no ‘will’ to decide. Why 3 and not 4, when it favours nothing? Even with a seed, what makes it choose 5 with this seed but 7 with that seed? Where in the ruels of life does it say that, with this seed equaling 756395837 in that computer, 1st random # will be this?.

 6. Thank you ever so for you article.Much thanks again. Awesome.

 7. Incredible points. Sound arguments. Keep up the amazing effort.

 8. Your style is so unique in comparison to other folks I have read stuff from. I appreciate you for posting when you ave got the opportunity, Guess I will just book mark this blog.

 9. This is one awesome article post. Will read on

 10. Of course, what a magnificent blog and instructive posts, I definitely will bookmark your blog.Have an awsome day!

 11. I see in my blog trackers significant traffic coming from facebook. My blog is not connected with facebook, I don’t have an account there, and I can’t see, who posts the links…any ideas?.

 12. What as up mates, how is the whole thing, and what you wish

 13. Very interesting subject , thanks for posting.

 14. pretty helpful material, overall I feel this is worthy of a bookmark, thanks

 15. I keep listening to the newscast talk about getting free online grant applications so I have been looking around for the best site to get one. Could you advise me please, where could i find some?

 16. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is great, let alone the content!

 17. Pretty! This has been an extremely wonderful article. Thank you for supplying these details.

 18. Im no professional, but I believe you just made a very good point point. You clearly know what youre talking about, and I can seriously get behind that. Thanks for being so upfront and so genuine.

 19. One of our guests lately recommended the following website:

 20. Thanks for sharing, this is a fantastic blog article.Thanks Again. Really Cool.

 21. I think this is a real great blog article.Really looking forward to read more. Fantastic.

 22. Pretty! This was an incredibly wonderful post. Many thanks for supplying this info.

 23. Vilma claimed that the cheap jersey problems of hackers to emails.

Leave a comment

Your email address will not be published.