RPC i Trelleborg kan vinna hållbarhetspris

Årets Bygge 2017.

Bland de tre nominerade bidragen till Trelleborg Kommuns Pris för hållbar samhällsbyggnad finns Rättspsykiatriskt Centrum i Trelleborg (RPC). Enligt juryns motivering utstrålar byggnaden kvalitet, trygghet och omhändertagande. Tillsammans med beställaren Region Skåne har BSK Arkitekter utformat en framåtsyftande vårdmiljö i ett av Sveriges största passivhus.

Priset syftar till att uppmärksamma insatser för hållbarhet samt stads- och landskapsmiljön som berikar upplevelsen av Trelleborgs stad och kommun. Motiveringen lyder: ”Sveriges största passivhus utstrålar kvalitet, trygghet och omhändertagande – av såväl miljön som patienterna. Anläggningen med sin unika arkitektur är en symbolbyggnad som syns tydligt från stadens nya tåginfart. RPC vittnar om alla människors lika värde – en samhällssyn att vara stolt över. Region Skåne har tillsammans med entreprenören MVB och BSK Arkitekter skapat ett modernt, och i alla meningar hållbart, rättspsykiatriskt centrum.”

Förutom att vara ett av Sveriges största passivhus är RPC också ett plusenergihus, som producerar mer energi än det förbrukar. Det nya rättspsykiatriska centrumet har inte bara överträffat de högt ställda miljökraven utan blev även mindre kostsamt än planerat.

– Vi är oerhört glada och stolta över nomineringen och inte minst den fina motiveringen. Det är självklart ett erkännande av det arbete vi har utfört och visar att det lönar sig att tänka hållbart ur alla perspektiv, socialt, ekonomiskt och ekologiskt, säger Anna Bergström, vice VD på BSK Arkitekter.

Det rättspsykiatriska centrumet har sedan invigningen i september fått en sammanhållande roll för all sluten rättspsykiatrisk vård i Skåne. Den 12 700 m² stora byggnaden inrymmer förutom högspecialiserad rättspsykiatrisk vård även forskning och utbildning. BSK Arkitekter fick uppdraget att utforma byggnaden efter att ha vunnit en arkitekttävling 2011.

– Genom medveten placering på tomten, en kompakt byggnadsvolym, tätt klimatskal och bra teknikval samt hållbara material har vi skapat nydanande hållbar arkitektur. I ett tidigt skede gjordes bland annat simuleringar av vind, sol och dagsljusnivåer för att optimera byggnaden i förhållande till väderstrecken, säger Anna Bergström.

Priset delas ut på Trelleborgsgalan den 17:e november där vinnaren presenteras och får ta emot sitt pris från samhällsbyggnadsnämndens ordförande Patrik Holmberg.

Läs också:
Intervju med Anna Bergström

Be the first to comment on "RPC i Trelleborg kan vinna hållbarhetspris"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*