Fråga Experten: Rätt höjd på gjutformen?

Jag ska bygga till befintligt hus med 15 kvm ovanpå ett rengjort starkt lutande berg och har tänkt gjuta i avsatser passande för att färdigställa grunden med lättklinker murblock. Hur får jag rätt höjd på gjutformen?
/Christer

Du kan först behöva sätta i lite dubbar, framför allt om berget är starkt lutande. Det funkar fint med ett antal armeringsjärn som gjuts fast i berget med ett fin- eller expanderbruk, hålen behöver då vara några millimeter bredare än järnen och någon decimeter djupa. Kan fungera med lite längre och kraftigare pinnbultsexpander också. Berget behöver givetvis vara ordentligt rengjort, och större toppar kan vara lämpligt att bila bort (alternativt snigeldynamit eller liknande). Formen byggs förslagsvis ”grovt” upp med reglar eller kraftiga brädor där överkanten blir rak, och som är fixerad/stagat på jämna avstånd i berget. Höjden på formen byggs i nivåer anpassade efter murblockens storlek. Hur kraftig form och väl förankrat beror på hur hög gjutning du gör, tänk på att fortrycket kan bli ganska stort. Insidan av formen kan sedan kläs med oljemasonit eller stående takspont som formas efter bengets konturer. Masoniten är lite klenare och kan därför behöva en stabilare stomme, men kan vara enklare att forma efter berget. Lägg ett par längsgående armeringsjärn i formen, dessa kan fixeras i eventuella dubbar alternativt på distanser.

Det kan vara lämpligt att skruva fast ett antal bräder i överkant som förhindrar att formen trycks isär. Med lite högre form kan dessutom formstag behövas. Berget och formen kan med fördel vara uppfuktat innan gjutning, men undvik helst stående vatten. Om muren kommer vara ouppvärmd kan det vara bra om betongen är någorlunda frostresistent. Blandar du den själv tillsätts luftporbildare så du får ca 5% lufthalt, alternativt använder du torrsäckad Grov- eller Finbetong. Se till att kompaktera ordentligt och täck direkt efter gjutning och håll betongen fuktig några dagar.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

7 Comments on "Fråga Experten: Rätt höjd på gjutformen?"

  1. I simply want to mention I am just new to blogging and site-building and definitely savored you’re blog. Almost certainly I’m going to bookmark your blog post . You surely have fantastic articles. Bless you for sharing your website page.

  2. well my friend made a blog and he won’t show me what his blog is until he finishes everything with it. So i was wondering if there was a way to find someones blogger with their email address. If anyone could show me how. thatd be great thanks!.

  3. ”Awsome website! I am loving it!! Will be back later to read some more. I am taking your feeds also”

  4. w6iWUm liked every little bit of it and i also have you book marked to see new information on your web site.

  5. Is anything better then WordPress for building a web presence for a small Business?

  6. Great tremendous issues here. I am very happy to see your article. Thank you so much and i am looking ahead to touch you. Will you please drop me a mail?

  7. Wow, fantastic blog format! How lengthy have you ever been blogging for? you made running a blog glance easy. The full look of your site is great, let alone the content material!

Leave a comment

Your email address will not be published.