Fråga Experten: Välisolerat bad?

Vi vill bygga ett spabad/badtunna. Mitt murarproffs säger att vi lika gärna kan bygga ett välisolerat
bad i betong sten och mosaik. Men några frågor dyker upp: Jag vill ha ett välisolerat bad (antar att man lägger tjockt med styroform eller någon annan cellplast runt) vi vill ha ett enkelt luft-system som gör lite bubblor och en belysning. Som yta vill vi gärna ha kakel eller mosaik av någon form. Storleken är tänkt som en större badtunna, lite ovalt kanske med mått kring 2,20 x 2,90 och ca 1,10 cm djup. Jag tänker mig också ha ett reningsverk och värmesystem som skall kopplas till.
Låter detta genomförbart?
Vad vi undrar över är torktider och täthet, någon sa att det måste torka i massor med månader innan det går att göra ytskikt? Stämmer det? Eller kan man torka det snabbare? Hur får man det tätt? Finns det specialbetong? Eller gör man ett tätskikt av annat material? Vad tror du? Vad skall vi tänka på?
/Hans

Betong är ett ypperligt material att bygga pooler, bassänger och dammar av, så även om du skall bygga en badtunna/spabad. Betong är ett beständigt, hållfast och formbart byggnadsmaterial. Betong är också ett tätt material, men för att en betongkonstruktion skall bli tät måste den sprickbegränsas (sprickbredd). Detta innebär att man har tillräckligt med sprickarmering och/eller rörelsefrihet, samt att man härdar och skyddar betongen i tidig ålder mot uttorkning. Betongen krymper med tiden av uttorkningen, och då mer i början då den även har kemisk krympning och eventuellt temperaturrörelser. Så för att få helt sprickfri konstruktion behöver kan man som regel antingen säkerställa full rörelsefrihet eller spännarmera. Annars kan man med sprickarmeringen se till att sprickorna blir tillräckligt små så de inte orsakar läckage (luft, vatten, mm) eller orsakar beständighetsproblem (armeringskorrosion).

Ett annat sätt att säkerställa tätheten är att lägga på ett spärrskikt/membran, vilket man ofta gör när man bygger badanläggningar eller radongrunder, och renoverar parkeringshus eller balkonger. Men i ditt fall kan jag tänka mig att du klarar att få till tätheten utan spärrskikt/membran, om du bara är noga med härdning/skydd och har tillräckligt med armering. När man sätter kalel/klinker på betong vill man att betongen först skall ha torkat ut (exempelvis till 85% RF), men det handlar primärt då om att man vill att den mesta av krympningen skall vara avklarad. Och detta kan ta ungefär två månader, sätter man plattorna för tidigt riskerar de att släppa. Det finns i och för sig spärrskikt och primers som inte tål allt för fuktig betong, men då är de kanske inte så lämpliga för att använda till en bassäng/pool heller.

Vill du påskynda uttorkningen (tid till visst %RF) kan du välja en betong med lägre vatten-cement-tal (vct). När man kommer ner i vct ca 0,40 eller lägre är betongen självtorkande, dvs. den torkar av att vattnet reagerar kemiskt med cementet samt binds på hårdare i den mer finporösa strukturen. Med lägre vct får betongen högre hållfasthet, vilket kräver mer sprickaremering. Är betongen utomhus bör den vara lufttillsatt så den klarar frosten (ca 4,5% luft), och om du har klorerat vatten kan du behöva lite extra tjocklek på täckande betongskikt till armeringen. Även om inte 1,1 meter låter så högt, täck på att formtrycket kan bli ganska stort. Bygg en stabil och tät form, gärna av ett ickesugande material (alternativt uppfuktad eller oljad brädform). Bottendelen byggs förslagsvis först, och då på samma sett som en platta på mark (geoduk, dränerande bärlager, cellplastisolering, mm). Armeringen släpps upp längs kanterna, där betongen gärna får vara lite ”rå” i ytan för att vidhäftningen till väggarna skall bli bättre. Sedan armerar du och formar upp för väggarna. Cellplastisoleringen kan placeras i väggformen (mot utsidan), men fixera den då ordenligt så den inte flyter upp. Vänta gärna
ett par veckor med att riva formen, den ger ett bra skydd (härdning).

Oskar Esping

22 Comments on "Fråga Experten: Välisolerat bad?"

 1. I simply want to say I am all new to blogging and site-building and actually enjoyed this web blog. Likely I’m going to bookmark your website . You certainly have incredible posts. Bless you for revealing your web-site.

 2. How do I transfer my Blogger feed readers to my WordPress blog?

 3. Like a Newbie, I’m always researching online for articles which will help me get further ahead.

 4. AmJdmI I will regularly upload tons of stock imagery but I?m not sure what to do about the copyright issue? please help!.. Thanks!.

 5. ”Thank you for your blog article. Keep writing.”

 6. I have a new filming and editing businesses in which I run.. Its not a big popular job so I want to advertise it by creating a web site. How do I start a website thats not too expensive and its easy to use?.

 7. ”I love blogging and i can say that you also love blogging.*;,~-”

 8. Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your web site is fantastic, let alone the content!

 9. Very informative blog.Thanks Again. Want more.

 10. Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this write-up and also the rest of the website is also very good.

 11. You got a very excellent website, Gladiolus I observed it through yahoo.

 12. Wohh exactly what I was looking for, appreciate it for putting up.

 13. Very good post! We will be linking to this great content on our site. Keep up the great writing.

 14. Rattling great info can be found on site.

 15. I have a blog on blogger and I want to add a background image. How do I do that? And the image is from the internet on my flickr account. So how?.

 16. Wow! Thank you! I always wanted to write on my website something like that. Can I include a portion of your post to my site?

 17. pretty helpful stuff, overall I think this is really worth a bookmark, thanks

 18. I am constantly browsing online for tips that can help me. Thank you!

 19. the time to read or stop by the material or web-sites we have linked to below the

 20. Superior job. You ought to generate extra this kind of threads. You are great at writing.

 21. I really enjoy the post.Really looking forward to read more. Want more.

 22. Very informative article.Really looking forward to read more. Much obliged.

Leave a comment

Your email address will not be published.