Fråga Experten: Platsgjutet stöd för stödmur?

Jag ska beskriva ett platsgjutet stöd (en grundsula + bakgjutning) för en stödmur (blocksten i granit) på drygt en halvmeter. Vad behöver jag få med för att det ska bli rätt? T.ex. vilken klass ska betong ha? Vilken typ av armering, osv?
/Kajsa

Betongen som du gjuter med bör inte ha allt för högt vatten-cement-tal (vct), för att bli någorlunda hållfast och ”vattentät”. Dessutom kan det vara lämpligt att ha tillsatt luft så den klarar frosten (ca 4,5% lufthalt). Om du siktar på vct 0,55 så brukar det med luft ge hållfasthetsklass C30/37 (med förslagsvis 16 mm sten). Se till att underlaget inte suger vatten, och täck/skydda betongen mot tidig uttorkning, samt håll fuktig gärna någon vecka. Sulan kan armeras med några längsgående järn, och ett antal jämt fördelade byglar. Hur många järn beror lite på hur bred din sula är, bärigheten i underlaget, och vilken last den skall ta. Men gissningsvis borde 4 st 8 mm järn vara tillräckligt. Det kan vara bra att låta byglarna sticka upp så de kan gjutas in tillsammans med armering (nät eller stång) i ”bakgjutningen”. Ett cc-avstånd på ca 150 mm kan vara lagom, och armeringen placeras förslagsvis mitt i tvärsnittet. Tänk på att den färska betongen kan ge stort tryck på granitblocken under gjutning, varför de kan behöva fixeras fram till betongen börjat hårdna.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

21 Comments on "Fråga Experten: Platsgjutet stöd för stödmur?"

 1. I just want to mention I’m very new to blogging and site-building and certainly savored this web site. Almost certainly I’m want to bookmark your blog post . You certainly have tremendous well written articles. Thanks for revealing your webpage.

 2. Thanks again for the blog.Really looking forward to read more. Great.

 3. I have just spent the last few months creating a blogging website from scratch and i am launching on Monday. I was just wondering if anyone knew some free ways to get it noticed on google or through fan pages or something, other cheap options would be great too thanks..

 4. DRrNis Im obliged for the article.Really looking forward to read more. Will read on

 5. ”Very informative post.Really thank you! Want more.”

 6. I’ve been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

 7. A big thank you for your post.Really thank you! Fantastic.

 8. ”Line rental would efficiently cost ВЈ15.03 per month.”

 9. I truly appreciate this blog article.Really looking forward to read more. Want more.

 10. My computer freezes whenever i start a video call on IMs?

 11. Really informative article.Really thank you! Awesome.

 12. This is a topic that as close to my heart Best wishes! Exactly where are your contact details though?

 13. It as not that I want to copy your web page, but I really like the style. Could you let me know which theme are you using? Or was it especially designed?

 14. Im grateful for the blog article.Thanks Again. Fantastic.

 15. Im thankful for the blog article.Much thanks again. Much obliged.

 16. ”F*ckin’ remarkable things here. I’m very happy to peer your article. Thanks a lot and i’m looking ahead to touch you. Will you kindly drop me a e-mail?”

 17. Some genuinely quality articles on this internet site, bookmarked.

 18. Really informative article.Really looking forward to read more. Want more.

 19. Thank you for your blog article.Really thank you! Much obliged.

 20. Your style is unique in comparison to other people I ave read stuff from. Thank you for posting when you have the opportunity, Guess I will just bookmark this site.

 21. A round of applause for your blog article.Much thanks again. Really Great.

Leave a comment

Your email address will not be published.