Fråga Experten: Gjuta tunt?

Jag har en balkong ovanpå en frontespis i mitt hus. Den har mur runt omkring. Jag vill gärna bättra på lutningen och helst göra det med betong. Planen är att ta bort tjärpappen och spackeln som idag finns (allt är skadat/sprucket) och fräsa bort allt tills jag kommer ner till den gamla betongplattan. Min fråga är VAD skall jag gjuta med för att kunna göra det så tunt som möjligt?
/Daniel

Med ”vanlig” betong
behöver du gjuta lite tjockare för att få till vidhäftningen, minimera sprickbildningen och inte riskera kantresning. Börja med att ta bort det gamla ytlagret och tätskiktet, samt eventuellt skadad underliggande betong. Efterlaga efter behov, prima och lägg på ett nytt spärrskikt/tätskikt, och på detta ca 10 cm armerad betong. Betongplattan klarar sig som den är, men kan ytbehandlas eller målas om man vill göra den mer smutstålig. Välj en betong med inte allt för högt vatten-cement-tal, förslagsvis vct 0,55 eller lägre och som är lufttillsatt för att klara frosten. Planerar du att tösalta bör betongen ha vct 0,45 eller lägre, och tillräckliga täckande betongskit till armeringen (minst ca 25 mm). Vanlig torrsäckad Grovbetong funkar fint, och med tösalter är Anläggningsbetong bättre. Direkt eftergjutning täck och skydda betongen från uttorkning, och håll fuktig gärna minst ett par veckor.

Vill du gjuta tunnare finns speciella produkter just för renovering av balkonger, de brukar ingå i produktserier med slamma, primer, spärrskikt/tätskikt, beläggning/avjämning/slitskikt, topp, osv. Om du kollar med företagen som säljer dessa produkter (ex. Weber, Sto, Sika, BASF, osv) så har de vägledning, anvisningar och rekommendationer du kan kolla på. Vattenavrinning och täthet blir extra viktigt när du har balkongen på en del av bjälklaget till övervåningen. Och tätskiktet kan då behöva vara någon typ av matta som kan vikas upp en bit på muren på balkongen. Det finns ganska stor marknad för underhåll och renovering av balkonger och loftgångar, och ett flertal företag som jobbar med detta.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

19 Comments on "Fråga Experten: Gjuta tunt?"

 1. I just want to say I am all new to blogging and site-building and definitely enjoyed your blog site. Very likely I’m going to bookmark your blog . You absolutely have fabulous stories. Thanks for sharing with us your webpage.

 2. I’ve figured out how I wanted my blog layout and everything, it’s just that other blogs that I’ve visited that use Blogspot have nice big headers. Mine is just text, so can someone enlighten me on how to make a pretty header?.

 3. j8gFmt Thanks again for the post.Really looking forward to read more. Fantastic.

 4. 5CJPRs Major thankies for the post.Much thanks again. Really Great.

 5. fBSt6X Major thankies for the blog post.Really looking forward to read more. Much obliged.

 6. I’ve heard that there are some issues with character limits on the PS3 web browser. Has this problem been fixed? Would I be able to type out long blog posts on the PS3 web browser?.

 7. There a few intriguing points in time in this post but I do not know if every one of them center to heart. You can find some validity but I’ll take hold opinion until I explore it further. Excellent article , thanks so we want more! Combined with FeedBurner too

 8. Keep functioning ,great job!

 9. I wanted to thank you for this great read!! I definitely enjoying every little bit of it I have you bookmarked to check out new stuff you post.

 10. Some really prime posts on this internet site , saved to favorites.

 11. I see articles online all the time and some are quite interesting. Since I’ve written quite a few articles myself, and even published a few books, it could be helpful for me to get my name out there by presenting my articles. How would I go about putting them online for everyone to access, and could I make money posting them? This may be a silly question but, do people generally seek copyright for their online articles? Thanks..

 12. This is the right webpage for anyone who really wants to find out about

 13. Major thankies for the blog.Thanks Again. Cool.

 14. Say, you got a nice article post.Really thank you! Really Cool.

 15. I simply could not leave your website before suggesting that I extremely enjoyed the standard info an individual supply to your guests? Is going to be again ceaselessly in order to inspect new posts.

 16. Hello, you used to write fantastic, but the last several posts have been kinda boring¡K I miss your super writings. Past few posts are just a little bit out of track! come on!

 17. This unique blog is obviously interesting additionally amusing. I have chosen helluva useful tips out of this source. I ad love to come back again and again. Thanks!

 18. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you penning this post and also the rest of the website is also really good.

 19. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I actually will need toHaHa).

Leave a comment

Your email address will not be published.