Fråga Experten: Ladugård till bostad?

Jag har en gammal ladugård som varit om ombyggd och tillbyggd flera gånger genom åren och är över 150 år gammal. Har nu planerat att göra om den till en bostad och undrar då över hur jag ska gå tillväga med att gjuta plattan. Halva ladugården har tegel och sten väggar som är putsat och en oisolerad platta gjuten. Andra delen är bar mark Tredje delen tunn platta som är sönderfrusen/trampad. Praktiskt taget – är det bara att gjuta en ”vanlig husgrund” innanför? Det är inte direkt vanliga förutsättningar. Är det OK att gjuta mot väggarna eller bör man ha frigolit i mellan? Nåt speciellt jag ska tänka på för övrigt? Jag vill inte att det ska krypa in fukt nånstans.
/Jens

Eftersom du avser att inreda en bostad i en befintlig ladugårdsbyggnad, något som givetvis utgör en betydande investering, så innebär det att du bör eliminera risker framförallt för fukt, vilket din fråga också indikerar. Kraven på fuktsäkerhet i ladugårdsbyggnader kan inte jämföras med dem för bostäder, och med sannolikhet saknas dränering runt byggnaden och fuktspärr under betongplattan. Dränering bör anordnas runt huset med avrinning för att
leda bort vatten från byggnaden. Min spontana reaktion är att du bör riva ut befintliga betonggolv, som är gjutna direkt på mark och istället gjuta nytt golv med värmeisolering och fuktspärr. Den halva som har en betongplatta
skulle dock kunna användas som underlag för en värmeisolering med fuktspärr och en ny betongplatta, men då kommer det nya golvet upp på en högre nivå.

Idag är det vanligt att isolera bostadsgolv på mark med 200 – 300 mm cellplast för att minska energianvändningen och för att kunna installera golvvärme med god ekonomi. Minimum torde vara 100 mm tjock isolering. Du kan och bör gjuta emot ytterväggen av sten eller tegel, men får då en viss köldbrygga utefter ytterväggen när plattan är c:a 100 mm tjock. Klokt är att tala med kommunen om dina planer. De kan säkert ge råd och tips om byggsakkunniga som kan hjälpa till med detaljerade råd.

Arne Hellström

15 Comments on "Fråga Experten: Ladugård till bostad?"

 1. ”Might be practically extremely difficult to find well-advised individuals on this area, regrettably you appear like you comprehend whatever you’re talking about! Thanks”

 2. XIRDZn Wow! Thank you! I always needed to write on my website something like that. Can I implement a part of your post to my site?

 3. 9XPbGO Thanks so much for the article.Really thank you! Cool.

 4. ”Thank you for your article post.”

 5. Thanks for sharing, this is a fantastic article.Much thanks again. Want more.

 6. ”You made some nice points there. I did a search on the issue and found most people will consent with your site.”

 7. I will right away grasp your rss as I can at in finding your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you have any? Please allow me realize so that I may subscribe. Thanks.

 8. I’а†ve recently started a web site, the information you provide on this website has helped me tremendously. Thanks for all of your time & work.

 9. This unique blog is obviously entertaining additionally informative. I have discovered a bunch of helpful advices out of this amazing blog. I ad love to return every once in a while. Thanks a bunch!

 10. Im grateful for the blog article.Really thank you! Cool.

 11. ”Good site! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I might be notified when a new post has been made. I have subscribed to your RSS which must do the trick! Have a nice day!”

 12. It as nearly impossible to find well-informed people in this particular subject, however, you seem like you know what you are talking about! Thanks

 13. Your style is unique in comparison to other folks I have read stuff from. Thanks for posting when you ave got the opportunity, Guess I all just book mark this blog.

 14. Some genuinely choice content on this website , bookmarked.

 15. Thanks for sharing, this is a fantastic post.Thanks Again. Really Great.

Leave a comment

Your email address will not be published.