Stentung kunskapskryssning med S:t Eriks

Magnus Samuelsson och Chris Härenstam håller stentävlingar ombord på Cinderella.

Den 9-10 februari arrangerade markstensföretaget S:t Eriks en kryssning ombord på Cinderella för kunder, anställda och externa partners, där bland andra Tidskriften Betong, Cementa och Graphic Concrete ingick. Under ett späckat dygn bjöds på utställning, undervisning och möjlighet till branchmingel.

130-åriga företaget S:t Eriks tillverkar, utvecklar och säljer mark- och taksten av betong- och naturmaterial samt även VA-system till proffskunder och återförsäljare på den nordiska marknaden. Tidskriften Betong klev ombord på en kunskapskryssning med runt 200 representanter från norra och mellersta Sverige.

Torsdagskvällen startade på bildäck, som förvandlats till stor mässyta och mingelparty för installationer, information och inspiration. Stenbeläggningar, murar, fontäner och maskiner ramades in av växter och effektfull belysning. Många passade på att prata sten, vikt och muskler med ”världens starkaste man” och tillika skådespelaren och Let´s Dance-vinnaren Magnus Samuelsson medan sportkommentatorn Chris Härenstam höll ihop program, tävlingar och intervjuer med sin välbekanta teveröst.

På betongsidan fanns en hel del nyheter. Många handelsområden frågar av estetiska och temperaturmässiga skäl efter stenbeläggning istället för asfalt, och här visades impregnerade och UV-härdade betongplattor som ska tåla kladd, fett och tuggummi till exempel utanför snabbmatsrestauranger.

På trafiksidan presenterades barriärelementet Rebloc, som tack vare låg vikt och element upp till tolv meter snabbt kan byggas till trafikavskiljare. Den estetiska utformningen av trafikmiljön, inte bara hastigheten, påverkar hur trafikanter beter sig.

Fredag morgon startade med den tidigare förbundskaptenen och AIK-tränaren Tommy Söderbergs föredrag om hur man som ledare och chef kan bygga ett vinnande team och pressa ett lag mot barriärbrytande mål. Kryddat med många anekdoter om allt från tiden som idrottslärare till att träna Zlatan och glömma matchkläder, fängslade åhörarna.

Därefter följde utbildningar inom flera områden inom sten-, mark- och rörläggning. ”Grön rörläggning – miljöoptimerat ledningsbyggande med stora ekonomiska fördelar” informerade om hur S:t Eriks tillsammans med Chalmers i ett femårigt Vinnova-projekt ska arbeta fram en ”grön” betong med textilarmering för rörledningar, för att kunna erbjuda avloppsrör med lågt Co2.

Tillsammans med VTI (Statens Väg och Transportforskningsinstitut) har man genomfört tester med marksten i tunnlar i stället för asfalt. Detta för att klara de extremregn som blir ett troligt framtidsscenario på Sveriges väg- och tunnelsystem. Med marksten kan man efter 5-7 år suga upp fogsanden som absorberat överblivet vatten och byta ut till ny, och på så sätt slippa bryta upp hela tunnelbeläggningen.

Efter frågor som berörde allt från om betongstenbeläggning skadas av snöplogar (nej) till hur snabbt man lägger en yta med maskin (1200 m2/dag), närmade sig Cinderella Stadsgården och kryssningen rundades av.

Nationalhelgonet S:t Erik, (1125-1160), som gett namn åt företaget och ligger begravd i Uppsala Domkyrka, ler förhoppningsvis i sin himmel.

Text: Carina Tyskbo
Foto: Carina Tyskbo och S:t Eriks

  • Roger Fransson och Jörgen Bergengrip från S:t Eriks visar den nya impregnerade betongplattan som passar kring t ex snabbmatsrestauranger.

2 Comments on "Stentung kunskapskryssning med S:t Eriks"

  1. 681117 855580After study a handful with the content material within your internet web site now, and that i genuinely such as your method of blogging. I bookmarked it to my bookmark web web site list and are checking back soon. Pls appear into my web site as effectively and tell me what you believe. 341112

  2. 808900 324583Thanks for the write up! Also, just a heads up, your RSS feeds arent working. Could you take a look at that? 373193

Leave a comment

Your email address will not be published.