NCC bygger parkeringshus i Västerås

parkeringshusIllustration: Fojab arkitekter

Drygt 450 bilar ska få plats i ett nytt parkeringshus som NCC bygger i Västerås. Ordern är värd 120 miljoner kronor enligt ett pressmeddelande.

– Parkeringshuset kommer att ha en central placering vid vattnet och grundläggs på pålar och plintar med vattentät källardel i betong. Därefter reser vi stommen som är ett spännbalkssystem i betong för en stabil konstruktion, säger Lina Carlsson, projektchef på NCC Building Sweden.

I markplan på parkeringshuset, som får namnet Dockan, byggs butiksytor för handel.

– Handeln i Västerås centrum ökar i samband med att närliggande orter växer. Parkeringshuset byggs på Öster Mälarstrand i ett populärt bostadsområde som blir större och behöver fler effektiva uppställningsytor för bilburna boende och besökare till Västerås, säger Anna Thunell, ordförande i Västerås Parkerings AB.

Parkeringshuset byggs i fem våningar och får en fasad som med sin böljande perforerade plåt ska återspegla vågorna ute på Mälaren, enligt ritningar från Fojab Arkitekter. Den första bilen beräknas kunna parkera i huset under hösten 2020.