Hem Fråga Experten Fråga Experten: Behandling av betonggolv i garage?

Fråga Experten: Behandling av betonggolv i garage?

Fråga Experten

Jag har ett nyligen gjutet (3-4 mån sedan), och hittills oanvänt, garagegolv som jag skulle vilja behandla för att få en motståndskraftig yta (mot ev oljespill). Ej slipat. Hur ska jag lämpligast gå till väga och vilka medel rekommenderar ni att jag använder?
/Ulf

I ett garage vill man att golvet skall ha hög slitstyrka samt beständighet mot fukt, tösalt, kemikalier (olja, glykol, mm) och mjukgörare i däcken, osv. Jag skulle rekommendera att du använder en 2-komponents epoxifärg för golv (trappor, balkonger, mm). De är som regel relativt “snälla” idag då de är vattenbaserade, men du skall ändå skydda huden från kontakt (använd gummihandskar).

Det finns ett flertal tillverkare/fabrikat av denna typ av färg, kolla med en välsorterad bygghandel eller färgaffär för pris och hjälp med produkt. Golvfärger utan härdare (1-komponents) är billigare, men inte alls lika bra för exempelvis garagegolv.

Innan du målar så kolla att betongytan har bra hårdhet och inte dammar/släpper. Om ditt golv bara är avjämnat med sloda, och inte glättat, kan man få en cement-/gjuthud som kan vara lite porös. Om så är fallet avlägsnas “huden” genom slipning, blästring eller syratvättning. Vidare skall ytan givetvis vara ren, torr och inte allt för blank, för att säkerställa god vidhäftning.

/Oskar Esping