Hem Fråga Experten Fråga experten: “Vitare betong?”

Fråga experten: “Vitare betong?”

Fråga Experten

Min arkitekt och jag pratar om att runt en pool i Stockholmsområdet gjuta betong i stället för stenläggning. Dock inser vi både att vi inte gillar den bruna ton som våt betong får. Vi är ute efter en ljusare betong, som i torrt skick är mer som kalksten, och i vått skick blir endast mer grå. Kan man jobba med blandningar och tillsatser för att uppnå detta? Vilken typ av betong passar bäst. Vi vill ju ha relativt ‘fin’ betong, men samtidigt måste det vara hallfritt.
/Eric Matsgård

Det är fullt möjligt att använda betong runt din pool, samtidigt som du kan få en ljusare färg på betongen genom att använda vitcement. När man vill ha en ljusare betong är det vanligt att man blandar 20 procent grå och 80 procent vit cement. Sten- och grusmaterialet (ballasten) påverkar också såväl gråton som kulör. Det är därför bra att prova sig fram med såväl cement som ballast för att få önskad nyans.

När det gäller ballast finns mycket att välja på. Eftersom du önskar en kalkstensfärg kan det vara klokt att välja en kalkstenskross med en gradering av 0 – 8 mm. Ett sätt att behandla betongen är att stålglätta eller terrazzoslipa betongen med diamantslipmaskin. Det senare är vanligt i Sydeuropa, men då riskerar man i vårt klimat att ytan blir mycket hal särskilt när isbeläggning bildas vid kall utstrålning och frost. En lösning är då att använda metoden “rustik terrazzo” som innebär att man direkt efter gjutningen sprayar på en så kallad retarder som hindrar härdingen av cementen på den yttersta ytan. Dagen efter kan man med hjälp av en mjuk borste och vatten borsta bort cementen, varvid ballasten blir frilagd, “vaskad” – och halksäker.

Retarder finns med olika verkan, det vill säga för olika friläggningsdjup. Jag antar att du vill ha en grund, fin, friläggning. Med sina framvaskade, nakna, toppar skapar stenarna en yta som ger större friktion mot bara fötter eller skor. En nivåskillnad åstadkoms således mellan de stenarna och cementpastan.

Det här svaret har jag fått hjälp med av den kunnige Anders Carlehed hos Herrljunga Terrazzo.

Arne Hellström