Hem Fråga Experten Fråga Experten: Reducera betongskivans vikt?

Fråga Experten: Reducera betongskivans vikt?

Fråga Experten

Jag är väldigt sugen på att gjuta ett ganska rejält matbord i betong. Måtten jag hade tänkte mig är 2100 x 1000 x 80 vilket i mitt huvud borde bli en vikt på cirka 390 kg om jag inte har räknat helt galet. Detta är ju en ansenlig vikt och jag undrar om det finns några smarta sätt att reducera vikten. Är det möjligt att lägga in en frigolitskiva i mitten tillsammans med armeringsjärn? Om jag hur bör jag lägga armringsjärnen mot ytan som kommer vara toppen eller bör jag lägga dessa mot ytan som ska vara botten eller till och med kanske ett gäng armeringsjärn på varsin sida om frigoliten? Om inte detta går finns det något annat sätt att reducera vikten givet att bärigheten inte påverkas?
/Andreas

Du har nog räknat rätt på vikten. Ett sätt att reducera denna kan vara att gjuta i två etapper. Etapp 1 görs med 40 mm höjd och med full höjd 80 mm utefter de synliga kanterna så att ingen gjutskarv uppstår där. Bredden på fullhöjdsgjutningen bör vara mindre än 80 mm. Betongen trycks, pressas då manuellt snett mot kanterna med exempelvis en brädbit. Sedan sätter du in en innerform såsom en ram av exempelvis trä, vars yttermått är 1940 x 840 x 40 mm och färdiggjuter bredden 80 mm runt om.  Då får du en rambalk runt hela bordet med bredden 80 mm. Bordets vikt reduceras då med cirka 120 kg. Eventuellt kan rambalken göras smalare exempelvis med bredden 60 mm för ytterligare viktreducering. Gå även in på finja.se. Där finns bra arbetsinstruktioner för bord och bänkskiva av betong under tips och idéer, inomhus och trädgård. Följ dessa instruktioner noggrant, vilket kan innebära att etapp 1 ovan delas upp i två etapper, dock med fullhöjd mot ytterkanterna.

Arne Hellström