Hem Fråga Experten Fråga Experten: Måla behandlat betonggolv?

Fråga Experten: Måla behandlat betonggolv?

Fråga Experten

I vår förening finns ett rått betonggolv i ett cykelförråd. Ytan är kvastad och ser ut att sedan kunna ha behandlats med någonting då ytan delvis är lite fet, och något mörkare än de mer slitna partierna där den råa betongytan syns. Huset är 10 år gammalt. Vi saknar dokumentation om eventuell behandling av detta golv. I underhållsplan anges att golvet ska dammbindas var 10:e år. Golvet ser inte roligt ut idag. En målare som vi anlitat vill inte måla golvet då han inte vet om golvet är oljehandlat eller inte. Han har fått upplysningen att färgen då kan släppa. Hur tar man reda på tidigare behandling? Om det är oljebehandlat, är då enda alternativen att impregnera igen, eller att slipa ner för att sedan måla?
/Erik


Dammbindare kan vara
silan, vattenglas, akrylat, osv. Dessa är vattenbaserade och påverkar inte ytans nyans, eller bara lite. Om ytan är fet och mörk har jag svårt att se att det skulle vara en dammbindare, ytförstärkare eller primer som använts. Låter mer som om det läckt ut olja från något, moped eller liknande. Det går att använda olja, vax, parafin, mm, för att göra golvet lite mer smutsavvisande och det fungerar även något dammbindande.

Om det i underhållsplanen är föreskrivet att golvet ska dammbindas var 10.e år, kan jag tycka att man även bör specificera med vilken typ av medel som skall användas. De är inte helt kompatibla och har olika underhållsintervall. Ett sätt att för att slippa underhålla golvet skulle kunna vara att måla det med en tålig och beständig färg för betonggolv (typ 2-komponets epoxi, för garage, industrilokaler och liknande). Men vare sig ni skall dammbinda eller måla golvet, så får ytan inte vara fet eller smutsig. Ni kan ju testa att högtryckstvätta (gärna typ med varmvatten) och rengöringsmedel. Hjälper inte detta behöver nog golvet slipas/fräsas. Efter att golvet torkat ordenligt kan det ytbehandlas. Att i stället olja det är en alternativ lösning, men det är inget jag skulle rekommendera i erat fall.

Oskar Esping, tekn. dr. Färdig Betong, och Thomas Concrete Group