Hem Fråga Experten Fråga Experten: Brunfläckad betong?

Fråga Experten: Brunfläckad betong?

Fråga Experten

För två år sedan la vi om våra plattor utomhus till betongplattor. De har blivit alldeles brunfläckiga. Jag har hört mig för och orsaken till det är att vi har saltat i vinter (detta visste vi inte). Kan man få bort detta på något vis? Har hört att man kan använda saltsyra men det verkar lite vanskligt?
/Angela Thordeman

Tack för din fråga om missfärgningar på betongplattor. Missfärgningarna som du beskriver beror på en fällning då cementet i betongen reagerar med saltet i smältvattnet. Ett bra sätt är att använda stålborste och högtryckstvätt för att få bort utfällningen som missfärgar eftersom den har hamnat på ytan och kan skrapas bort. Saltsyra fräter bort ytskiktet på betongen och tar fällningen med sig men det kan hända att man får nya fällningar som är lika fula. Att använda saltsyra för att göra rent plattor som ligger ute i trädgården är inget bra alternativ då det ställer krav på personlig skyddsutrustning, hantering och kan påverka växtligheten i trädgården.

Erik Viggh