Hem Fråga Experten Fråga Experten: Stomme av plywood?

Fråga Experten: Stomme av plywood?

Fråga Experten

Jag undrar om det går att gjuta en bänkskiva/bordsskiva med en stomme av plywood eller annat skivmaterial, med “kantbalk” av betong och ett tunt toppskikt av betong. Avsikten är att få ner vikten på skivan.
/ Ronnie Kristola

Med den informationen jag har fått av dig vill jag inte rekommendera att blanda plywood och betong i en bänkskiva. Anledningen till detta är att trä och betong ”rör” sig olika beroende på variationer i luftens temperatur och fuktighet. Ett tunt toppskikt av betong är inte heller att rekommendera. Den blir väldigt känsligt för stötar och slag eftersom plywoodskivan under är mjukare. Du får ta kontakt med en lokal hantverkare som kan bedöma om en vanlig betongskiva går att installera där du har tänkt dig.

Erik Viggh