Hem Fråga Experten Fråga Experten: Gjuta in plattan?

Fråga Experten: Gjuta in plattan?

Fråga Experten

Vi ska riva vårt gamla garage och istället bygga ett dubbelgarage. Om vi vill ha den gamla betongplattan kvar, kan vi då gjuta in den i den nya plattan, som nästan blir dubbelt så stor?
/Richard

Eftersom du skriver “gjutas in” antar jag att det rör sig om att den gamla plattan gjuts in på två till fyra sidor. Det går säkert bra att utnyttja den gamla plattan, men för att undvika krympsprickor bör den nya plattan avskiljas från den gamla med t ex två uppstickande plywoodskivor utefter hela den gamla plattans sidor och tjocklek. Skivorna lyfts upp så snart den nya betongen styvnat till. Det brukar ta ett par timmar, som dock beror av rådande temperatur. Vid vintergjutning kan det ta längre tid. Den inre och lite högre skivan ska placeras närmast mot gamla betongen, och den lyfts bort först. Bra är om den då är försedd med handtag i överkant. Därefter lossas den yttre plywoodskivan försiktigt, så att den nygjutna betongen inte skadas. Tryck gärna en bräda mot den nya betongens översida intill skivan. Den så uppkomna fogen, som således blir två plywoodskivor tjock mellan den gamla och nya plattan, får man gjuta i när den nya betongens initialkrympning har ebbat ut. Bra är om man kan vänta med att gjuta i fogen ett par tre månader, vilket dock är temperaturberoende. Den nygjutna plattan bör hållas fuktig tre till fyra veckor efter gjutning för att minska krympningen. Det kan ske med vattning och inplastning. Den nya plattans inåtgående hörn bör förstärkas med sprickarmering 45 grader mot de inåtgående hörnets sidor. Annars uppstår lätt större krympsprickor från hörnet och utåt i den nya plattan.

Arne Hellström