Hem Design Betongskulpturer på Liljevalchs

Betongskulpturer på Liljevalchs

Benjamin Wallins betongskulpturer.

2016 blir ett ovanligt år för Liljevalchs och den traditionsenliga vårutställningen. Ett renoveringsarbete inleds där en ny byggnad, ritad av Gert Wingårdh, ska sammanlänkas med Carl Bergstens rosa byggnad och då får Vårsalongen flytta till city och AMF Fastigheters satsning Urban Escape Stockholm. I år har 114 grupper och konstnärer mellan 23 och 99 år valts ut till utställningen. Flitigast representerat är måleriet som står för mer än en tredjedel av de 214 verk som visas, men 27-årige stockholmaren Benjamin Wallin deltar med två betongskulpturer.

– Jag har länge varit inspirerad av geometriska former och haft viljan att uttrycka dess rumslighet. I geometrins rumslighet känner jag ett lugn där komplexiteten kan röra sig fritt mellan hög och låg abstraktionsnivå, säger Benjamin Wallin (andra bilden ovan).

Med de utvalda skulpturerna, som mäter 127 respektive 135 centimeter, försöker han gestalta hur skiftande våra upplevelser kan tolkas och bli ihågkomna.

– Upplevelser vi för med oss och memorerar genom livet är viktlösa – samtidigt något av det allra tyngsta och mest betydelsefulla vi bär på. Kanske är våra liv endast minnesbilder – monument av händelser vi formats av under vår tid i nuet.

Uppskattningsvis tog det 400 timmar från idé till utställningsklara verk. Tillverkningsprocessen har varit komplicerad, mest på grund av krav på låg vikt.

– Det är lätt att tro att de är solida i betong och tunga, men i själva verket är de uppbyggda av tunna väggar på 40-50 mm med luftrum i kärnan vilket gav en totalvikt på runt 400 kg styck. Slipprocessen tog ca 70 timmar för dem båda, säger Benjamin Wallin som tidigare mestadels ägnat sig åt bildskapande men på senare tid börjat intressera sig mer för skulptur.

Vårsalongen i City har vernissage den 12 februari 2016. Ingång från Brunkebergstorg, Malmtorgsgatan 8.