Hem Arkitektur Biennalen drunknar i inspiration!

Biennalen drunknar i inspiration!

måndagsbloggen

Venedig är vattnets och kanalernas stad. Fast nu tar vattnet över och bildar kanaler även utanför kanalerna. Eller ovanför kanalerna, kanske man kan säga. Vattennivån stiger och vid tidvatten går det helt enkelt inte att gå på vissa ställen i stan utan höga gummistövlar.

Men det finns ingen vackrare stad än Venedig. Broarna, kanalerna, arkitekturen, restaurangerna, historien. Det är svårt att slå. I andra turisttäta städer är det nästan omöjligt att äta något så när billigt med utsikt över vattnet. Här går det överallt. Bara du går några kvarter bort från Rialtobron och Markusplatsen.

Är Venedig självklar och direkt så är Arkitekturbiennalen det motsatta. Väldigt mycket är upp till betraktaren att tycka. Inspirerande eller inte? Och det är förstås inte fel. Inspiration är skapandets moder.

Men därför blir också mycket på Biennalen ett ”jaså”. De nationella paviljongerna tar inte chansen. Varför har Schweiz en organiskt formad jättepuppa som du kan gå in i? När Schweiz har så mycket annat att inspirera med. Men så är också de flesta paviljongerna tomma på besökare.

Undantaget är den nordiska paviljongen där curator David Basulto valt ut 300 byggnader från Finland, Norge och Sverige som presenteras med avrivbara A5-blad. Allt finns utspritt i en klätterbar pyramid i trä där du även kan sitta och läsa. Biennalens mest besökta paviljong. Mycket trevligt. Och inspirerande.

Det finns också några utbildande delar, bland annat med olika armeringar av betong, men det är inte mycket att komma med. Mer, mer, mer sånt.

Venedig är en stad som kommer uppslukas av det vatten som gjort det världsberömt. På samma sätt kommer Arkitekturbiennalen att kvävas av all tänkt inspiration som den lockar med. Speciellt som nu World Architecture Festival kommer till Europa igen.