Hem Fråga Experten Fråga Experten: Betongvägg i sommarstugan

Fråga Experten: Betongvägg i sommarstugan

Vi har tänkt att göra en betongvägg i köket i sommarstugan. Det jag undrar över är dels vilket material vi ska använda och hur vi ska gå till väga för att få bästa resultat? Det kommer i så fall endast bli på den vägg där handfat, spis, diskmaskin och bänkyta befinner sig. Så den måste tåla både fett, vatten och andra saker som skvätter upp på vägen vid köksarbete.
/Sara

Jag vet inte hur du tänkt bygga betongväggen i köket. Planerar du platsgjuta alternativt mura upp en ny vägg, eller få till betongliknande yta på en befintlig vägg (trä, gips, mm)? Att platsgjuta i ett befintligt hus är ganska omfattande (arbete och kostnad), och kan vara problematiskt (laster, m.m.a). I så fall är det betydligt enklare att mura upp med lättklinkerblock eller liknande, som sedan putsas. Är det en befintlig vägg finns det lite olika metoder, delvis beroende på hur väggen är uppbyggd. Ett enkelt sett är att med ett cementbaserat spackel få till ett betongliknande, eller snarare putsat utseende. Du kan också lägga på en cementbaserad puts, denna blir då lite tjockare än spackel och behöver sannolikt fixeras med ett putsnät. Om du kollar hos en välsorterad bygghandel kan de hjälpa dig med spackel eller puts.

För att plastgjuta en betongvägg är det lämpligt att anlita en byggare, och en konstruktör som dimensionerar och kollar vad huset klarar av. En murad vägg är enklare att bygga själv, men kolla så att huset klara denna last. Ett annat enkelt alternativ för att få till en betongliknande vägg skulle kunna vara att sätta upp (limma och/eller skruva) fibercementskivor. Betong alternativt cementbaserad puts, spackel eller skivor behöver sedan ytbehandlas för att bli smutståligt, hygieniskt och lättstädat. Det finns en mängd preparat och metoder för ytbehandling av betong, sök i detta forumet eller på nätet så hittar du mer information. Ytan bör givetvis inte vara allt för grov i strukturen om den skall gå att hålla ren.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Concrete Group