Hem Design Hon gör konstverk i grafisk betong

Hon gör konstverk i grafisk betong

Ser du en flygande björn eller en enorm mjukglass som pryder gaveln på ett skolhus i Älvsjö så är det konstnären Rebecka Bebben Andersson har varit med hela vägen från blyertsskiss till färdiggjutna betongelement.

Den hundraåriga Långbrodalsskolan i Älvsjö byggs just nu till med en ny, fristående skolbyggnad. Som kontrast till taket och längdfasaderna i rheinzink får huset två höga betonggavlar på 15 meter med konstnärliga utsmyckningar av Rebecka Bebben Andersson.

“Jag vill inspirera eleverna till att tänka fritt och oförutsägbart”

Hon har använt så få upprepningar som budgeten medgett och tanken är att barnen ska upptäcka nya saker på de båda, sinsemellan olika, gavlarna. Bland annat finns där en gorilla med y-frontkalsonger.

– Det har varit en utmaning att göra ett helt konstverk i grafisk betong, att omvandla mina fria teckningar till enorma väggytor. Jag har själv varit med hela vägen, fram till att naja armering i Abetongs fabrik i Falkenberg, och allt har fungerat jättebra. Det är extremt kul att göra konst som blir så stor och beständig, säger Rebecka Bebben Andersson.