Hem Okategoriserade Måndagsbloggen: Peter esteten!

Måndagsbloggen: Peter esteten!

Peter Eriksson har knappt börjat som bostadsminister innan han tar förvånasvärt starka ståndpunkter. Medan hans föregångare ödmjukt har lyssnat in och tagit till sig den första perioden har Peter gjort tvärtom. Byggande i trä är lösningen, tycker han. Ju mer trä, desto bättre. Det säger han var han än kommer.

Övriga samhällsbyggnadsbranschen är lite mer försiktig. Det beror på vad man bygger, hur man bygger och vilken livslängd man ska räkna på. Så säger branschens experter. Peter Eriksson vet bättre.

Dessutom vet han hur husen blir snygga. “Ett argument arkitekter borde ta till sig är att trä åldras mycket vackrare än till exempel betong. Även det tycker jag är ett skäl att använda trä i högre utsträckning,” säger Peter Eriksson.

Peter, har du varit i Pantheon i Rom? 2000 år gammal betong, arkitekters favorit. Har du sett Tadao Andos, Toyo Itos, Carlo Scarpas och Herzog & de Meurons betongkreationer?

Politiker som vill bestämma vilket material branschen vi ska bygga med har vi vant oss vid. Men politiker som berättar för oss vad som är snyggt och inte, det är en nyhet. Var ska detta sluta?

Roger Andersson