Hem Fråga Experten Fråga Experten: Avjämna fallet?

Fråga Experten: Avjämna fallet?

Vi har en betongplatta som är gjuten 1962. Plattan är gjuten med trattformat fall. Vi ska nu ställa en pool i glasfiber på plattan och funderar på hur vi kan avjämna fallet. Fallet är mellan noll och 50 mm. Poolleverantören rekommenderar torrläggning av vermiculite under ytan där poolen ska stå eller sand med plast ovanpå och sen 50 mm xps. Här i Sverige verkar man dock inte använda vermikulit till det ändamålet. Tilläggas bör att det här är en tillfällig lösning som ska vara i tre år. Utrymmet är inomhus och kommer att bli utsatt för stänk från poolen. Att flytspackla hela ytan verkar bli väldigt dyrt för en tillfällig lösning.
/Fredric

Vid tunnare pågjutningar som denna bör man använda en avjämningsmassa/golvspackel, och då det är fuktig miljö en cementbaserad produkt. Detta blir, som du påpekar, en relativt dyr och kanske onödig lösning om den bara är tillfällig. Om det är tillräckligt  att avjämna med sand är detta en betydligt smidigare och billigare lösning. Jag ser inte vitsen med att avjämna med vermiculite, då detta är ett material som suger stora mängder vatten och är relativt dyrt. Vermiculite används vad jag vet till planteringar (vattenbuffert) och vid sanering. I stället för sand kan det vara lämpligare med flis (krossat 2-5 mm fraktion), då denna ger bättre stabilitet, inte drar till sig myror, och är mer dränerande. Om det nu behövs plast under isolerskivorna skulle en geoduk kanske kunna vara ett bättre alternativ.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Concrete Group