Hem Okategoriserade Regeringen utser samordnare

Regeringen utser samordnare

Regeringen vill säkerställa att det finns tillräcklig kapacitet i arbetskraften inom byggbranschen för ett ökat bostadsbyggande. Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson har utsett Pia Enochsson och Tommy Andersson till samordnare.

– Jag ser att en avgörande fråga för att lösa bostadsbristen är att lösa den brist på arbetskraft som idag är ett problem inom byggbranschen. Redan före jul ska Pia Enochsson och Tommy Andersson presentera sina förslag på åtgärder, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson i ett pressmeddelande.

Pia Enochsson är nyligen pensionerad från skolverket där hon var avdelningschef. Hon var tidigare statssekreterare (S) och därefter generaldirektör, bland annat för Myndigheten för yrkeshögskolan. Idag är Pia Enochsson ordförande för Delegationen för arbetsplatslärande vid yrkesintroduktionsanställningar (YA-delegationen).

Även Tommy Andersson är nyligen pensionerad. Han var tidigare avtalssekreterare och vice ordförande på facket för Skogs-Trä- & Grafisk Bransch och har även varit fackligt engagerad på Byggnads.

I samordnarnas uppdrag ingår att identifiera kapacitetsbrister avseende arbetskraft inom byggbranschen och föreslå åtgärder, bland annat för hur fler kvinnor ska komma in i branschen. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet senast den 20 december 2016.