Hem Hållbarhet Skolstart för utrikesfödda ingenjörer

Skolstart för utrikesfödda ingenjörer

I torsdags var det upprop hos NCC Nystart, en arbetsmarknadsutbildningen för utrikesfödda ingenjörer. Utbildningen är resultatet av ett samarbete med Kunskapsskolan och Arbetsförmedlingen med syftet att möta NCC:s stora rekryteringsbehov och även verka för integration och mångfald.

– NCC Nystart är ett initiativ som svarar mot ett verkligt rekryteringsbehov till riktiga jobb i vår verksamhet. Vi ser många vinster med utbildningen, förutom att möta vårt rekryteringsbehov ökar vi även mångfalden på våra arbetsplatser, säger Henrik Landelius, Sverigechef på NCC Building.

14 män och fyra kvinnor, främst högskole- och civilingenjörer, från nio länder deltar i den första utbildningsomgången som är 46 veckor lång. De ska stärka kunskaperna i bland annat svenska språket, sociala normer på en arbetsplats och arbetsmiljöfrågor. Teori varvas med praktik och målet är att deltagarna ska vara anställningsbara hos NCC.

“Vi behöver spegla samhället”

– Våra deltagare har stor erfarenhet från byggsektorn. Allt från att ha lett tekniska team i komplexa infrastrukturprojekt till bred erfarenhet från bland annat betongbyggnation. Vi ser fram emot att sätta igång, säger Christian Rosenhamer, chef för NCC Academy.

Sex personer genomför utbildningen i Göteborg och resterande tolv i Stockholm varav två gör sin praktik i NCC:s verksamhet i Uppsala.

– Jag har alltid drivit frågan om lika många kvinnor som män på vår arbetsplats och även haft en ledningsgrupp där hälften var kvinnor och hälften män. Det är ovanligt i byggbranschen. Nu tittar vi på bakgrund. Vi behöver spegla samhället, därför är jag glad att vi skapat den här utbildningen, säger Svante Hagman, affärsområdeschef på NCC Infrastructure (bilden ovan).