Hem Okategoriserade NCC bygger betongramp på Arlanda

NCC bygger betongramp på Arlanda

I slutet av nästa år ska en ny ramp för flygplan stå klar på på Stockholm Arlanda Airport. NCC bygger en 100 000 kvadratmeter stor uppställningsplats söder om terminal 2.

– Flygplatsverksamheten måste ständig ligga i framkant när det gäller att möta behoven från både resenärer och flygbolag. Den nya rampen ger bättre förutsättningar för detta, säger Kjell-Åke Westin, flygplatsdirektör på Stockholm Arlanda Airport.

“Det är oerhört kul att kunna påbörja arbetet”

Arbetet omfattar schakt- och beläggningsarbeten med betong med anslutningar för luft, el och bränsle till flygplanen. Rampen får uppställningsplatser för elva normalstora plan som Boing 737 och Airbus 320. Eller så kan den användas till fem större flygplan, som Boing 747 eller Airbus 330. En plats reserveras för de största planen, exempelvis Airbus 380.

Etapp ett av uppställningsplatsen tas i drift i oktober 2017 och följs två månader senare av etapp 2. NCC inleder markarbetet i september i år och ordern från Swedavia är värd 165 MSEK.

– NCC har erfarenheter och stor förståelse för flygplatsarbete, det är oerhört kul att kunna påbörja arbetet efter en längre tid av planering och förberedelser, säger Per C Ekström, produktionschef på NCC.