Hem Mixat Bygge blir av tack vare bullerskärm

Bygge blir av tack vare bullerskärm

50 småhus och tre flerfamiljshus byggs vid E22 i Kalmar. Men utan en bullerskärm av betong och plastglas hade det inte blivit av.

– Det är en av de större satsningarna på länge, säger Anders Berg, projektledare för infrastruktur på Kalmar kommun, till Barometern.

Kalmar kommun har länge velat bygga bostäder i västra Djurängen. Planarbetet inleddes för många år sedan och en detaljplan har varit klar sedan 2013, men på grund av långdragna utredningar om bland annat bullret har det tagit lång tid att komma igång.

Kommunstyrelsen har godkänt försäljning av marken där PEAB:s och Hansa Byggs första etapper ska byggas i norra delen av området. Planen är börja bygga i vår, men bullerskärmen måste vara på plats i god tid innan inflyttning. Skärmen är i form av en betongmur under ett bullerskyddande plastglas och är fem meter hög. Den kommer att placeras drygt tio meter från E22.

Bygget av hela bullerskärmen ska upphandlas i höst, och just nu diskuterar kommunen med Trafikverket om kraven på kvalitet och säkerhet.

– Vi måste vara helt överens innan vi kan handla upp, säger Anders Berg, som tror att bullerskärmen står klar under nästa år.