Hem Hållbarhet Måndagsbloggen: Branschen sågar limträ!

Måndagsbloggen: Branschen sågar limträ!

Det går alltid att se saker på två sätt. Tycker någon illa om dig så beror det på bristande kunskaper hos den personen. Han har ett kunskapsunderskott, ett kunskapsbehov. Visst låter det vackert. För det beror ju inte på att han har någon orsak att tycka illa om dig.

Svenskt Trä skickade ut just ett sånt pressmeddelande häromdagen. Behovet är stort av information om limträets goda brandegenskaper. Just det. Kunskapsunderskott, kunskapsbehov.

För hur var det egentligen. Av 1 000 tillfrågade personer som jobbar i byggbranschen tyckte 77 procent att limträ och goda brandegenskaper inte hör ihop. De tyckte att limträ är ett dåligt material att välja om man tänker på brand, helt enkelt.

Men Svenskt Trä tolkar det annorlunda. Och använder resultatet annorlunda. Tänk vilken potential det finns att sprida kunskap! För dessa 77 procent kan ju inte tycka att limträ är ett dåligt val av den anledningen att limträ är ett dåligt val ur brandsynpunkt.

Det skulle förstås vara oerhört intressant om samma fråga ställts om betong. Vem vet, det kanske det gjordes i ovan nämnda undersökning. Men resultatet kanske inte visar på samma kunskapsbehov och då är det ju inte värt att nämna.