Hem Fråga Experten Fråga Experten: Diamantslipa betongplattan?

Fråga Experten: Diamantslipa betongplattan?

Fråga Experten

Vi har köpt ett stenhus från 1914 där det ligger betonggrund, ovanpå det ligger det klinkers och jag undrar om man kan riva upp klinkersen och diamantslipa betongplattan och sedan använda den som golv? Eller man måste flyta på nytt lager för att det ska bli ”fint” och skönt att gå på (det är golvvärme).
/Filip

Är betongen av
någorlunda bra kvalitet och skick är det inga problem att slipa det och ha det exponerat. Det är bra om betongen är någorlunda jämn så man inte behöver slipa så djupt, och om betongen inte har för stora sprickor och är homogen (ballasten jämt fördelad). När man slipar betongen blir ballasten synlig, och beroende på dess nyans, mängd (ca 70 vol%), kornform och storlek, kan utseendet påverkas ganska mycket. Vill du ha en jämngrå nyans kan du använda ett cementbaserat golvspackel/avjämning. Betongen (eller avjämningen) behöver sedan ytbehandlas för att dammbindas och göra den någorlunda smutstålig samt lättstädad. Företagen som slipar betonggolv har som regel bra preparat för detta. Betongen borde vara relativt nygjuten om du har golvvärme i den, vilket kan vara en fördel om du skall slipa. Betong från 1914 kan innehålla en hel del riktigt stora stenar (”sparsten”), vara bristfälligt kompakterad, och ha relativt låg hållfasthet. Innan du bestämmer om golvet skall slipas eller avjämnas, prova på en bit först så det blir som du tänkt dig.

Oskar Esping, tekn. dr. Färdig Betong, och Thomas Concrete Group