Hem Fråga Experten Fråga Experten: Gjuta klinkerplattor av betong?

Fråga Experten: Gjuta klinkerplattor av betong?

Fråga Experten

Jeg lager egne betongfliser/klinker med innfarget betong i mønster til kjøkkengulvet. Jeg støper/gjuter på en glassflate med 20*20cm ramme rundt. Legger så i en metallform til mønsteret, og heller en tynntflytende (mye vann, til slushkonsistens) blanding av hvit sement og marmorsand (50/50) der det skal være hvitt, og grå sement og marmorsand (50/50) der det skal være grå farge. Fargelaget er ca 3-5mm tykt. Deretter strør jeg på tørt strø av sement og sand for å trekke ut vannet. Når vannet er trekt ut, legger jeg i vanlig betongblanding for å lage bakparten av flisen/klinken.

Mitt problem er at metallformen ikke er 100% flush med glassplaten, slik at fargene renner inn i hverandre. Dette er hovedsakelig farget vann og sementpartikler som renner mellom glasset og metallformen fordi vannet skiller seg så fort ut fra blandingen. Hva kan jeg blande i den fargede betongen for at fargene ikke skal flyte inn i hverandre? Vil det hjelpe å tilsette mer finstoff? For eksempel kalk/kalsiumkarbonat (CaCO3)? Vil dette gjøre slik at betongen «holder» på vannet mer? Jeg har prøvd med oppvaskmiddel (Zalo) for en plastiserende effekt, og dette fungerer veldig bra, men jeg trenger ganske mye (4ml i 0,5 dl vann) for bra effekt og er usikker på hva oppvaskmiddel gjør med betongen på lang sikt. Vil den gjøre skade? Vil betongen bli svakere?

Et annet problem er at jeg får tusenvis av små små huller på flaten som ligger mot glasset, hva gjør jeg for å unngå det? Vet ikke om det luft eller vann som gjør at det blir boblehull, men vil mer finstoff i betongen muligens hjelpe? Jeg må nesten også nevne at det mer oppvaskmiddel jeg bruker, det mindre boblehull blir det, fordi boblene stiger til overflaten.
/Beate

Att själv gjuta klinkerplattor av betong låter som en trevlig idé, och kan säkert bli väldigt fint. För ett lyckat resultat behöver man som regel en tät och stabil form av icke-sugande material. Är den genomtänkt och av bra kvalitet kan man återanvända den ett stort antal gånger. Är formen otät eller suger upp vatten får man dålig betongyta eller lokala defekter (porighet). Även allt för vattenavvisande (hydrofob) formmaterial kan ge porig/blåsig yta, vilket man exempelvis kan se på ställen där man använder 1-komp silikonmassa. En annan förutsättning för ett bra resultat är att betongen är homogen och inte separerar (vatten, pasta eller sten). Allt för grov sand/grus kan göra att betongen släpper vatten, så även ibland när man använder krossad sand istället för natur. Se till att din form är tät, testa exempelvis ett lager fett (ex. vaselin) mellan glasskivan och ramen. Glas är inte ett optimalt formmaterial, då det har en tendens att reagera med det basiska i betongen. Plåt, plast eller formplyfa kan då vara bättre.

Man kan också göra en form av 2-komp silikonmassa, vilket också möjliggör spännande utformning och struktur/mönster. Betongen (eller snarare bruk i detta fallet) kan göras mer robust genom att gå ner i vatten-cement-tal (vct) alternativt tillsätta kalkstensfiller eller fillersand. Detta innebär ofta också att man behöver tillsätta lite flytmedel för ett betongen skall bli arbetbar, men inte för mycket eftersom den då separerar. Man skulle kunna tänka sig ett vct på 0,4-0,5 och kalkfiller motsvarande halva cementmängden, samt flytmedel till önskad konsistens. Ha åtminstone 2,5-3 gåner så mycket sand som cement. Med ökat finmaterial och flytmedel behöver betongen blandas lite extra noga. Finmaterial (cement eller filler) i kombination med flytmedel ger som regel också väldigt fina ytor (jämna, med få porer och blåsor). Att strö cement och sand på den nygjutna betongen kan vara problematiskt, risken är att plattorna kröker sig och eventuellt spricker. Bättre då med en robust betong.

Oskar Esping, tekn. dr. Färdig Betong, och Thomas Concrete Group