Hem Okategoriserade Ny betongfabrik i Eskilstuna

Ny betongfabrik i Eskilstuna

I måndags hade Swerock produktionspremiär för betongfabriken i Eskilstunaorten Kjula. Det Peab-ägda dotterbolaget ska tillverka färskbetong för både den lokala och regionala byggmarknaden.

Den nya anläggningens plats är vald med omsorg med täktverksamheten och bergkrossen och även den expanderande Eskilstuna logistikpark inom behörigt avstånd. Tanken är att Swerock ska producera runt 5000 kubikmeter betong om året i Kjula och produktionen kom igång snabbt tack vare att fabriken faktiskt inte är ny.

– Den har stått uppe i Sundsvall men har plockats ner hit, så den har några år på nacken. Men för oss på Swerock är det nytt eftersom vi inte har haft någon verksamhet här tidigare, säger Michael Carlsson till Eskilstuna-Kuriren.

Varken naturgrus eller natursten används vid tillverkningen.

– I den här fabriken har vi inga naturmaterial. Vi använder bergkross som levereras från Stockholm. Sen tillkommer cement, vatten och lite tillsatsmedel, säger Michael Carlsson.

Inledningsvis kommer fem-sex roterbilar (lastbilar med roterande betongbehållare) om dagen att rulla från fabriken som har två anställda.

– Det känns som att det är en bra marknad här. Det byggs och händer en hel del. Sen är det ju så att som dotterbolag till Peab känns det naturligtvis tryggt att ha dem i ryggen.