Hem Hållbarhet Ecocem och Boliden i samarbete

Ecocem och Boliden i samarbete

Irländska Ecocem och deras holländska dotterbolag Orcem har inlett ett samarbete med Boliden. På torsdagen invigs det officiellt.

– Orcem är mycket stolta över att förknippas med ett av Europas äldsta och största gruvbolag. Bolidens miljöprestanda och ambition är helt i linje med vår egen. Med detta partnerskap tar vi ett stort miljöansvar genom att använda en produkt med låga koldioxidutsläpp, säger Rick Buiter vd för Orcem.

Ecocems cement innehåller GGBS, Ground Granulated Blastfurnace Slag, eller helt enkelt slagg, och blev nyligen nominerat till Green Product Awards 2016. På varje ton cement från Ecocem är koldioxidutsläppet ett ton mindre jämfört med ”vanlig” cement. Dotterbolaget Orcem utvecklar och producerar miljövänliga bindemedel för betong och cementbaserade bruk som nu ska användas för att stabilisera Bolidens malmgruva i Garpenberg. Ecocem och Gävle Hamn har därför tecknat ett avtal som innebär att ett ny importterminal tar emot cement för vidare distribution med lastbil till gruvan. Den första båten från Holland hade en last på 3000 ton.

– Avtalet är initialt på tre år, med möjlighet till förlängningar, säger Rick Buiter.

Under torsdagen invigs importterminalen i Gävle av Orla O’Hanrahan, Irlands ambassadör i Sverige.