Hem Fråga Experten Fråga Experten: Ytbehandla golvet?

Fråga Experten: Ytbehandla golvet?

Fråga Experten

Vi har gjutit nytt golv I vår källare (suterräng) och det är nu slipat enligt HTC-bronze. Utrymmena består av bland annat vardagsrum och kontor (ca 80m2). Vad är bäst att behandla golvet med när vi vill behålla en “sidenmatt” yta och fortfarande få ett bra skydd. Vi har blivit rekommenderade PLS Stengrund. Själv har jag tittat på något som heter Stenfix 100.
/Tobias och Ida

Någon typ av ytbehandling bör ni göra, dels för att dammbinda och dels för att göra golvet någorlunda smutståligt, lättstädat och hygieniskt. Det finns en mängd preparat (silan, vattenglas, såpa, vax, olja, harts, lack, mm) och metoder för att ytbehandla betong, och beroende på vem du frågar komemr du troligen få olika svar. Beroende på preparat kan de mörka ner ytan något och ge olika glans, så prova på en bit först så det blir som ni tänkt er. Företaget som HTC-slipat golvet bör också ha bra preparat att sälja till er. Stenolja kan säkert fungera fint, annars är det vanligt att använda en matt klarlack och/eller vattenglas.

Oskar Esping, tekn. dr. Färdig Betong, och Thomas Concrete Group