Hem Hållbarhet Måndagsbloggen: Bland irländare och slagg!

Måndagsbloggen: Bland irländare och slagg!

I torsdags var jag på irländska ambassaden i Stockholm. Utsikt över Skeppsholmen, blåa småvågor och wallenbergare med mörkt öl. Irlands ambassadör liknar Margaret Thatcher på något vis och hälsade artigt och älskvärt.

Det finns naturligtvis en historia till varför en betongjournalist hamnat i den irländska gräddan. Jag ska berätta.

Det irländska företaget Ecocem som framställer ett bindemedel gjort av slagg har precis etablerat sig i Sverige med en ny terminal i Gävle. Slagg kan ersätta cement och ger då ett betydligt lägre koldioxidavtryck. Ungefär hälften. Redan idag är Boliden kund som fyller igen sina utborrade gruvor med produkten, men nu ska övriga Sverige intas. Under namnet Orcem, som är den holländska delen av företaget, kommer ni höra om dem.

Ecocems irländske vd heter Conor O´Riain och är ung med välansat skägg. Hans ögon glittrar av en massa bus och spontant är han en sån där kille som man vill gå på Betonggalan med. Fast det finns glimtar i de där ögonen som gör att man ändå tvekar. Conor är nog klasser vildare än jag.

Men han berättar att den irländska marknaden är död. Betongföretagen ägs av cementtillverkare som pressar priserna ner till 500 kronor kubiken. Där har Ecocem svårt att hävda sig. Men i Sverige där priser är nästan det fyrdubbla har man goda möjligheter. En ny fabrik byggs i Dunkerk i Frankrike och förutom Gävleterminalen kommer vi nog att få se fler längs Sveriges kuster.

Bra för miljön förstås. Bostadsministerns talskrivare kommer få sudda i stum förundran och miljörådsberedningens ordförande kommer stryka håret tillbaka med svettiga fingrar och ångra vad han sagt i debatterna med våra betongprofessorer.

Och Conor O´Riain. Han tar jag med på Betonggalan. Orcem har redan bokat in sig som sponsor.