Hem Hållbarhet Betongpaviljong visar framtidens byggmetoder

Betongpaviljong visar framtidens byggmetoder

En 3D-utskriven betongpaviljong står utanför Dassault Systèmes huvudkontor i Paris. Det är Dassault Systèmes och XtreeE som visar upp hur framtidens hållbara arkitektur, teknik och konstruktion kan se ut. Paviljongens storlek är 3×3 meter och skapades genom digital teknik och byggmetoder som begränsas av varken form, storlek eller tid.

Strukturens utformning påminner om en kaffeböna och väggarna är tänkta att liknar former som finns i skogen. Den modulära designen gör det möjligt att koppla ihop strukturen med andra paviljonger i olika konfigurationer. XtreeE använde experimentellt cement utvecklat av LafargeHolcim för själva strukturen och ABB:s industrirobot IRB8700 för den storskaliga byggnationen.

3D-utskrifter, även kallat additiv tillverkning, har funnits i decennier inom produktdesign och prototyper, men användningsområdena utökas steg för steg till storskalig produktion. Därmed skapas möjligheter för branscher som arkitektur, teknik och konstruktion samtidigt som metoderna ökar kreativiteten och flexibiliteten. De leder också till minskat materialspill och koldioxidutsläpp liksom lättare och kraftigare strukturer.

XtreeE har optimerat och automatiserat konstruktionen av paviljongens delar digitalt, från den initiala designfasen till monteringen på byggarbetsplatsen. Detta minimerade materialanvändningen och tog bort behovet av att transportera överskottsmaterial till och från platsen, vilket i sin tur höll byggkostnaderna nere och förbättrade den strukturella kapaciteten. Arkitekterna hade inga begränsningar i form av de linjära betongmallar som normalt används i konstruktion, tack vare digital designdata som programmeras in i industriroboten. Dessa användes för att skikta material med olika vinklar eller tjocklekar och skapade former som inte är möjliga med traditionell betong. Paviljongens tak, väggar och inbyggda sittplatser tillverkades i en och samma additiva tillverkningsprocess.