Hem Arkitektur “Grön homage till brutalismen”

“Grön homage till brutalismen”

Sveriges första flerfamiljshus utan bilparkeringsplatser, Cykelhuset Ohboy, byggs i Västra hamnen i Malmö.

– Idén till att bygga cykelhuset kom av att vi kände att vi hela tiden måste anpassa oss till bilisternas norm. Det finns jättemånga liknande idéer, men väldigt lite är realiserat. I innerstaden är det lätt att cykla överallt. Det är dessutom bra för hälsan, miljön och ekonomin. En bil kostar 3000–5000 kronor i månaden, säger husets ägare Cord Siegel till Lokaltidningen.

Hauschild + Siegel Architecture är därmed byggherre, fastighetsägare och arkitekt för huset som kommer att rymma 55 hyreslägenheter på mellan ett och fem rum och kök. Högst upp byggs ett orangeri med takträdgår som alla hyresgäster har tillgång till.

Huset, som ligger mittemot Stapelbäddsparken, är anpassat för cykelanvändning med bland annat extra stora hissar, cykelparkeringsplats och servicemöjligheter är några av de nya inslagen. Däremot finns det inte en enda parkeringsplats för bilar.

– Någon politiker här i Malmö tyckte inte att det var så kul, medan andra verkligen gillade det. Varje plats har sin lösning och frågan är om vi i framtiden har råd, ekonomiskt och ekologiskt, att ha en egen bil, säger Cord Siegel till Lokaltidningen.

Såväl amerikansk som fransk och tysk media har rapporterat om huset och 250 intresseanmälningar har kommit in utan större marknadsföring.

Cord Siegel ser huset som en “grön hommage till brutalismen”:

– Brutalismen är en inriktning inom funktionalismen där man uttrycker sig med en stor ärlighet gentemot materialen. Vi har utarbetat en estetik med ren betong och rent trä.

Enligt planen ska huset vara färdig i mars 2017.